SKUPA I PRESKUPA

Video | Znate li koliko od svake šalice kave ide državi? Svi se slažu: ‘Vrijeme je da se taj porez ukine’

Jeste li znali da je kava u Hrvatskoj luksuz i da za nju postoji poseban porez? Kava je postala preskupa, i građanima i ugostiteljima i proizvođačima. Svi se slažu da je došlo vrijeme je da se taj porez ukine. Priču o omiljenom napitku donose reporteri RTL Danas Petra Mlačić i Marko Mlinarić

Iako ima i svojih benefita kava se računa kao nezdravo ili luksuzno dobro. Od jedne šalice 35 posto ide državi. Iz Udruge glas poduzetnika traže ukidanje poreza na kavu. Proizvođači bi, tvrde, da nema poreza više mogli izdvojiti za investicije i plaće radnika.

“Cijena kave kreće se od 60 pa do 200-300 kuna po kilogramu isto kao što i ovaj porez iznosi od 6 do 20 kuna po kilogramu. U okružnim zemljama, u okruženju nema tog poreza”, kazala je Branka Prišilić, tajnica udruge Glas poduzetnika

Ovakav porez imaju još samo Belgija, Njemačka, Danska, Latvija i Grčka. U situaciji kakva je sada, loše prolaze i ugostitelji. Na jednoj kavi koja prosječno košta euro i pol ostaje im, tvrde, tek 35 centi.

“Nama u Hrvatskoj kila kave u prosjeku košta u prosjeku 26 eura. Ista ta kila kave u nama susjednoj Italiji košta 12 eura, a potpuno je isti brend. Kolege dolje imaju izlazni PDV te kave 10 posto, a mi imamo izlazni PDV 25 posto. “, kaže Franz Letica, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.

Skoknuli smo preko granice i ondje su našli Hrvate u šopingu. Boris iz Valpova kaže da je razlika u svijeni kave nekih 40 posto i da se stvarno isplati otići u Mađarsku.

Dolazak kupaca iz Hrvatske veseli i vlasnicu trgovine u Mađarskoj Azru Šabanović. Kaže da se najviše kupuju sokovi, prehrambeni proizvodi i kava.

“Dolaze jer je očito ovdje povoljnije nego kod vas”, ističe vlasnica trgovine.

Građani s kojima smo razgovarali znaju da plaćamo porez na luksuz na kavu, ne mogu zamisliti dan bez kave i smatraju da bi to svakako trebalo ukinuti.

Kao što je to bilo i dosad kad je država spuštala PDV ni sada ukine li se poseban porez na kavu ona ne bi bila jeftinija.

“Taj porez se isključivo odnosi na porez za proizvođače, njima će biti manji porez i u razgovoru s proizvođačima, oni neće smanjiti nama cijenu kave. Tako da naša nabavna cijena kave ostaje ista”, objašnjava Letica

No kavoljupcima cijena, čini se, i nije najvažnija jer Hrvati vole kavu. Pije je čak više od 90 posto građana,donosi RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari