Županov press kolegij: izvješće o stanju okoliša i socijalni programi

Na današnjoj redovitoj tjednoj konferenciji za novinare župan Zlatko Komadina i pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač govorili su o kvaliteti okoliša, dodjeli sredstava udrugama civilnog društva, projektu “aerodromskog muzeja” i projektima UO za socijalnu politiku i mlade.
Na početku konferencije za medije župan Komadina osvrnuo se na pitanje Dina Petrokemije, o čemu se raspravljalo na 16. sjednici Županijske skupštine. Predsjednik Uprave Fabio Giacometti poslao je pismo Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, u kojem traži intervenciju vezano uz zbrinjavanje opasnih kemikalija iz kruga Ine.
Komadina se zatim osvrnuo na nekoliko odluka s prethodnog kolegija Župana. Savjetu za sigurnost prometa dodijeljeno je 80 tisuća kuna za nastavak izdavanja časopisa o sigurnosti u prometu “Žmigavac”. Također je odobren projekt “aerodromskog muzeja”, stalne izložbene postave naše tri kulturne ustanove (Prirodoslovni muzej, Pomorski i povijesni muzej te Ustanova Ivan Matetić Ronjgov) na zgradi aerodroma u Krku, čime bi se turisti upoznavali s našom baštinom. Za aerodromski muzej izdvojit će se 190 tisuća kuna.
Donesena je i odluka o rasporedu 700 tisuća kuna udrugama civilnog društva od županijskog značaja poput udruga domovinskog rata, umirovljenika, mladih… “Time će se civilni život održati na solidnoj razini”, rekao je župan.
U osvrtu na izvješće Nastavnog zavoda za javno zdravstvo o stanju okoliša u Primorsko-goranskoj županiji, župan je rekao da je stanje dobro te da je bolji nego prošlih godina. “Vide se rezultati, ulaganja u zaštitu otpadnih voda, monitoring, opremu za zaštitu okoliša. Zrak nigdje nije treće kategorije. Povremeni ispadi u drugu kategoriju događaju se uvijek na istim lokacijama kao što je to područje oko Ine”, pojasnio je Komadina.
Što se tiče kvalitete vode, ona je ispravna u svim vodovodnim sustavima naše županije. U četiri vodovoda (Rijeka, Opatija, Krk i Rab) je besprijekorna, a u ostalima se ponekad zabilježe manji ispadi. Najlošija kvaliteta vode je u Gorskom kotaru, a najviše na području Grada Čabra.
More je izvrsne kakvoće na 99,9% od 2300 ispitanih mjesta. “Možemo biti zadovoljni što se tiče pripreme za turističku sezonu i turiste očekuje kristalno čist, plavi Jadran”, rekao je župan.
Pročelnica Marač istaknula je da Primorsko-goranska županija nastavlja kontinuirano raditi na dostupnosti svih socijalnih usluga kroz mreže pružatelja usluga izvaninstitucionalne skrbi u ruralnim krajevima. Marač je istaknula tri projekta svog Upravnog odjela koji su upravo u tijeku.
Prvi projekt je oslikavanje prostora Centra za socijalnu skrb u Čabru. Pet učenika Škole za primijenjenu umjetnost danas je otišlo u Čabar, gdje će oslikati prostor Savjetovališta koje djeluje unutar Centra za socijalnu skrb Rijeka, Podružnice Čabar, a u sklopu kojeg će stručni tim Obiteljskog centra provoditi svoj program. Oslikavanjem prostora stvoriti će se ambijent u kojem će se korisnici osjećati opušteno.
Drugi projekt je ciklus edukacija i mentorstva iz područja društvenog poduzetništva. Takvim praktičnim edukativnim programom koji će se sastojati od 5 dvodnevnih intenzivnih programa radionica, osim upoznavanja sa osnovama društvenog poduzetništva, planirano je i mentorstvo u pokretanju nekoliko kvalitetnih društveno poduzetničkih pothvata.
Prvi ciklus edukacija proveden je 19. i 20. ožujka u Hotelu Risnjak kroz dvodnevnu radionicu na kojoj su sudionici imali priliku osmisliti društveno poduzetničke ideje, te ih oblikovati u poslovne modele. Krajnji cilj ciklusa edukacija o društvenom poduzetništvu je da se poslovnim modelima koji imaju jasnu logiku dostizanja samoodrživosti poslovanja i stvaranja društvene vrijednosti, omogući realizacija na tržištu.
Potrebno je istaknuti da je jedan od ključnih uvjeta za stvaranje društveno poduzetničke start up scene na području Primorsko-goranske županije uključivanje što većeg broja različitih organizacija, pa su tako na prvom ciklusu edukacija sudjelovali predstavnici: ustanova socijalne skrbi, lokalne razvojne agencije PINS, LAG-a Gorski kotar, Centra za brdsko-planinsku poljoprivredu, poduzetnika, OPG-ova, te predstavnici nekoliko upravnih odjela PGŽ.
Treći projekt je financiranje rada dječjeg logopeda za područje Gorskog kotara. Kroz ovaj projekt logoped će posjećivati Čabar i Delnice po dva puta mjesečno i time omogućiti logopedsku uslugu obiteljima koje su do sada morale putovati u Rijeku. Logopedske usluge pružat će se kroz Centar “Slava Raškaj” iz Rijeke, koji je ovlaštena ustanova za pružanje ovog tipa usluge.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari