Županov press kolegij: izvješće o stanju okoliša i socijalni programi

Idi na originalni članak

Na današnjoj redovitoj tjednoj konferenciji za novinare župan Zlatko Komadina i pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač govorili su o kvaliteti okoliša, dodjeli sredstava udrugama civilnog društva, projektu “aerodromskog muzeja” i projektima UO za socijalnu politiku i mlade.
Na početku konferencije za medije župan Komadina osvrnuo se na pitanje Dina Petrokemije, o čemu se raspravljalo na 16. sjednici Županijske skupštine. Predsjednik Uprave Fabio Giacometti poslao je pismo Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, u kojem traži intervenciju vezano uz zbrinjavanje opasnih kemikalija iz kruga Ine.
Komadina se zatim osvrnuo na nekoliko odluka s prethodnog kolegija Župana. Savjetu za sigurnost prometa dodijeljeno je 80 tisuća kuna za nastavak izdavanja časopisa o sigurnosti u prometu “Žmigavac”. Također je odobren projekt “aerodromskog muzeja”, stalne izložbene postave naše tri kulturne ustanove (Prirodoslovni muzej, Pomorski i povijesni muzej te Ustanova Ivan Matetić Ronjgov) na zgradi aerodroma u Krku, čime bi se turisti upoznavali s našom baštinom. Za aerodromski muzej izdvojit će se 190 tisuća kuna.
Donesena je i odluka o rasporedu 700 tisuća kuna udrugama civilnog društva od županijskog značaja poput udruga domovinskog rata, umirovljenika, mladih… “Time će se civilni život održati na solidnoj razini”, rekao je župan.
U osvrtu na izvješće Nastavnog zavoda za javno zdravstvo o stanju okoliša u Primorsko-goranskoj županiji, župan je rekao da je stanje dobro te da je bolji nego prošlih godina. “Vide se rezultati, ulaganja u zaštitu otpadnih voda, monitoring, opremu za zaštitu okoliša. Zrak nigdje nije treće kategorije. Povremeni ispadi u drugu kategoriju događaju se uvijek na istim lokacijama kao što je to područje oko Ine”, pojasnio je Komadina.
Što se tiče kvalitete vode, ona je ispravna u svim vodovodnim sustavima naše županije. U četiri vodovoda (Rijeka, Opatija, Krk i Rab) je besprijekorna, a u ostalima se ponekad zabilježe manji ispadi. Najlošija kvaliteta vode je u Gorskom kotaru, a najviše na području Grada Čabra.
More je izvrsne kakvoće na 99,9% od 2300 ispitanih mjesta. “Možemo biti zadovoljni što se tiče pripreme za turističku sezonu i turiste očekuje kristalno čist, plavi Jadran”, rekao je župan.
Pročelnica Marač istaknula je da Primorsko-goranska županija nastavlja kontinuirano raditi na dostupnosti svih socijalnih usluga kroz mreže pružatelja usluga izvaninstitucionalne skrbi u ruralnim krajevima. Marač je istaknula tri projekta svog Upravnog odjela koji su upravo u tijeku.
Prvi projekt je oslikavanje prostora Centra za socijalnu skrb u Čabru. Pet učenika Škole za primijenjenu umjetnost danas je otišlo u Čabar, gdje će oslikati prostor Savjetovališta koje djeluje unutar Centra za socijalnu skrb Rijeka, Podružnice Čabar, a u sklopu kojeg će stručni tim Obiteljskog centra provoditi svoj program. Oslikavanjem prostora stvoriti će se ambijent u kojem će se korisnici osjećati opušteno.
Drugi projekt je ciklus edukacija i mentorstva iz područja društvenog poduzetništva. Takvim praktičnim edukativnim programom koji će se sastojati od 5 dvodnevnih intenzivnih programa radionica, osim upoznavanja sa osnovama društvenog poduzetništva, planirano je i mentorstvo u pokretanju nekoliko kvalitetnih društveno poduzetničkih pothvata.
Prvi ciklus edukacija proveden je 19. i 20. ožujka u Hotelu Risnjak kroz dvodnevnu radionicu na kojoj su sudionici imali priliku osmisliti društveno poduzetničke ideje, te ih oblikovati u poslovne modele. Krajnji cilj ciklusa edukacija o društvenom poduzetništvu je da se poslovnim modelima koji imaju jasnu logiku dostizanja samoodrživosti poslovanja i stvaranja društvene vrijednosti, omogući realizacija na tržištu.
Potrebno je istaknuti da je jedan od ključnih uvjeta za stvaranje društveno poduzetničke start up scene na području Primorsko-goranske županije uključivanje što većeg broja različitih organizacija, pa su tako na prvom ciklusu edukacija sudjelovali predstavnici: ustanova socijalne skrbi, lokalne razvojne agencije PINS, LAG-a Gorski kotar, Centra za brdsko-planinsku poljoprivredu, poduzetnika, OPG-ova, te predstavnici nekoliko upravnih odjela PGŽ.
Treći projekt je financiranje rada dječjeg logopeda za područje Gorskog kotara. Kroz ovaj projekt logoped će posjećivati Čabar i Delnice po dva puta mjesečno i time omogućiti logopedsku uslugu obiteljima koje su do sada morale putovati u Rijeku. Logopedske usluge pružat će se kroz Centar “Slava Raškaj” iz Rijeke, koji je ovlaštena ustanova za pružanje ovog tipa usluge.

Oglas
Exit mobile version