Stravičan pokolj u Novom Zelandu: Masakr prenosio uživo, a prije pokolja slušao četničku pjesmu o Karadžiću

Napad kakav Novi Zeland ne pamti. Pomahnitali manijak ubio je 49-ero ljudi upavši u dvije džamije u Christchurchu. 28-godišnjak je svoje zlodjelo snimao i prenosio na društvenim mrežema, a motivirao se pjesmama koje veličaju Radovana Karadžića.

Napadač koji se na društvenim mrežama predstavlja kao Brenton Tarrant (28) prenosio je uživo masakr u džamiji na Facebooku i kasnije uznemirujući video od 17 minuta objavio na Instagramu. Iscurili su i detalji vezani uz ono što je prethodilo njegovom krvavom pohodu.

Svoj strašni pohod započeo je kada je, odjeven u maskirnu uniformu, sjeo u automobil i rekao: “Neka zabava počne.”

Zatim je, vozeći do džamije, u automobilu slušao narodnu (folk), ali i vojnu glazbu, piše Daily Mail.

Inspiraciju tražio u četničkim pjesmama

Australski ekstremist inspirirao se i četničkim pjesmama, a dokaz o tome ostavio i na internetu.

Pjesma u kojoj se osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića poziva da “vodi Srbe svoje” te šalje poruka “Iz Krajine krenuli su vuci čuvajte se ustaše i Turci” čuje se sa audio uređaja u vozilu.

Bosanskohercegovački veleposlanik u Australiji i Novom Zelandu Mirza Hajrić kazao je kako za sada nema informacija da je među ubijenima u džamijama bilo i osoba podrijetlom iz BiH ali je istaknuo kako su užasavajuće asocijacije koje se javljaju kada se čuje što je inspiriralo masovnog ubojicu.

“Ono što posebno zabrinjava nas iz Bosne i Hercegovine je što je ubojica koji je bijelac i rođen je u Australiji, prilikom izravnog snimka koji je postavljen na društvenim mrežama, na putu za džamije gdje je počinio masakr slušao četničke pjesme, pjesme srpskih nacionalista u kojima se spominje Radovan Karadžić, koji treba voditi Srbe, koji se nikoga ne boji, spominju se ustaše i Turci koje treba pobiti”, kazao je Hajrić u izjavi za televiziju N1 dodajući kako sve to ponovo oživljava prizore masakra iz Srebrenice.

Kad je stigao, vozilo je parkirao u ulici nedaleko mjesta napada. Uzeo je oružje i krenuo prema džamiji. Stao je na ulazna vrata i pucao na svakoga tko se kretao. U nekoliko navrata stao bi iznad ozlijeđenog muškarca, ponovno napunio pištolj i onda ga dokrajčio. Ispalio je 100 metaka.

Tarrant je potom pobjegao automobilom, ali ubrzo su ga uhitili. Imao je i suučesnike, a na videu se čuje i ženski glas. Prema navodima Daily Maila, u napadu su sudjelovala tri muškarca i jedna žena. Jedno od njih nosilo je pojas s eksplozivom.

Na oružju je imao srpska imena

Tarrant je na svom oružju imao napisana ćirilicom dva srpska imena.

Riječ je o Marku Milajnovu Popoviću i Stefanu Lazaru. Iako svjetski mediji pišu da su to vjerojatno imena drugih terorista koji su sudjelovali u napadu, riječ je zapravo o imenima crnogorskog vojvode i srpskog kneza.

Marko Miljanov Popović (1833 – 1901) bio je crnogorski narodni književnik, vojskovođa i vojvoda iz plemena Kuči.

Stefan Lazar – srpski knez Lazar Hrebeljanović (1329 – 1389), poginuo je u borbi s Turcima na Kosovu Polju.

Premijerka Jacinda Ardern kazala je da nisu bili registrirani ranije kao potencijalni teroristi.

Prije nego što je krenuo u napad na nevine ljude koji su bili na popodnevnoj molitvi u džamiji objavio je “manifest” na 87 stranica na Twitteru u kojem je najavio napad. U njemu je sebe opisao kao “običnog bijelca, rođenog u radničkoj obitelji, koji se odlučio pobrinuti za to da imaju budućnost”.

Među ostalim, napisao je: “pokažite osvajačima da naša zemlja nikad neće biti njihova, to je naša domovina i dokle god je bijelaca, nikad neće biti njihova i oni nikad neće zauzeti njihovo mjesto”.

Napisao je da je napad na džamiju osveta za “stotine tisuća mrtvih Europljana koje su poubijali osvajači na njihove zemlje kroz povijest”, a spominjao je i 11-godišnju Ebbu Akerlund koja je ubijena u terorističkom napadu u Stockholmu. Taj napad potaknuo ga je da isplanira ovaj masakr koji je počinio, napisao je. “Počinit ću napad protiv osvajača i prenosit ću ga na facebooku. Ako ne preživim, vidimo se u Valhalli”, napisao je na kraju.

Prema najnovijim podacima, u napadu je ubijeno 49 osoba, a 48 je ozlijeđeno.
Vijesti.hr

Više u VIDEOPRILOGU:

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari