Program projekta Rijeka 2020-EPK predstavljen u Kulturnom centru Beograd

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, ususret 2020. godini kada će ponijeti ovu prestižnu titulu, intenzivira međunarodnu promociju programa

Nakon Tokija i Berlina, Rijeka 2020 predstavila se 14. ožujka 2019. u Kulturnom centru Beograd gdje će se u 19 sati, u Galeriji Poodrum otvoriti izložba „Minuta šutnje“ Nadije Mustapić i Tonija Meštrovića uz slide show “Odnosi brodova i šampanjaca” umjetnika Petra Trinajstića kojima će Rijeka 2020 dočarati suvremenost radničke Rijeke u doba deindustrijalizacije.

Bogat umjetničkim program, kojim će se projekt Rijeka 2020 približiti beogradskoj publici, čine tri teme; brodogradnja, muzika i gastronomija. Program je osmislila ekipa programskog pravca Kuhinja, a odvijat će se na tri lokacije od 14. do 22. ožujka; u Kulturnom centru Beograda, KC Gradu i Elektropioniru.

Emina Višnić, direktorica TD Rijeka 2020, na konferenciji za medije u KC Beogradu na kojoj je predstavljen program Europske prijestonice kulture, pozvala je beogradsku publiku da posjeti bogate umjetničke programe koji će se u Rijeci događati u 2019. i 2020. godini te istaknula kako je ovo predstavljanje samo jedno u nizu međunarodnih predstavljanja projekta Rijeka 2020.

Zorana Đaković Minniti, koordinatorica međunarodne suradnje u Kulturnom centru Beograda i kustosica izložbe Minuta šutnje rekla je kako se suradnja Rijeke 2020 i KC Beograda nije dogodila slučajno:

“KC Beograd dugi niz godina surađuje s Rijekom, imali smo suradnje s riječkim MMSU-om i Galerijom SIZ koji su svoje kolekcije predstavili u Galeriji Poodrum u Beogradu, a mi smo također predstavili neke umjetnike u Rijeci. Ova je suradnja zapravo počela već tada.”

Nakon otvorenja izložbe u KC Beogradu, umjetnički se program seli u KC Grad gdje će se prikazati filmovi “Tito u Kraljevici” beogradskog i riječkog redatelja Nikole Lorencina; “Godine hrđe” Andreja Korovljeva, i “Bauk” Ibre Hasanovića, uz popratni razgovor s autorima Andrejem Korovljevim i Ivanom Salatićem.

U ponedjeljak se u KC Gradu otvara izložba Ponesi jedno od umjetničkih djela kući, rad konceptualnog talijanskog umjetnika Cesarea Pietroiustija.

U okviru programa “Delikatesni ponedjeljak“, u prostorijama KC Grada, beogradsku će publiku nahraniti, ali i podučiti pripremi mediteranskih jela, Tomislav Brajnović u suradnji s glazbenikom Igorom Anjolijem.

Glazbeni program donosi slušaonicu Ri Rocka u aranžmanu Vanje Kauzlarića Liče i svirku DJ-a Mile voli disko. Posebnu poslasticu za fanove čini nastup grupe Fit u Eletropioniru, u okviru beogradske Kontakt konferencije.

Detaljan umjetnički program koji je Rijeka 2020 osmislila u Beogradu nalazi se na https://rijeka2020.eu/rijeka-2020-europska-prijestolnica-kulture-u-beogradu-predstavlja-umjetnicki-program-na-tri-lokacije/

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views