Bisera kuha za Rijecan.in – koristimo šparoge dok ih ima…rižoto od šparoga

Prošlogodišnja natjecateljica popularnog televizijskog showa »3, 2, 1 – kuhaj«, Riječanka Bisera Dvorničić jednom tjedno za portal rijecan.in priprema nešto ukusno… Javnost je osvojila jednostavnošću i iskrenošću, a upamćena je i po izjavi: “Uspijeva mi sve što skuham jer kuham ono što znam!”

Evo još malo o šparogama. Šteta ne iskoristiti to kratko vrijeme dok traju.

Rižoto
Najprije da vom otkrijem sve tajne dobrog rižota.
Za rižoto birajte rižu okruglog zrna koja sadrži škrob pa pri kuhanju stvori kremicu (rižina sluz) koja spaja zrna i ostale sastojke. Meni je najbolja riža „Roma“ ili „Arborio“.
Pripremite temeljac od povrća (može i onaj od kocke)koji mora biti dovoljno slan da bi riža bila ukusna.
Pola manje kapule narežite na male kockice pa ih prepržite na malo masnoće (pola putra pola običnog ulja). Bitno je da kapula povene, ali ne da promjeni boju, dakle mora se stopiti s rižom. Kada je kapula pustila svoj sok stavite rižu i kratko je tostirate da postane caklasta. Sada maknite zdjelu sa strane i ulijte dio temeljca koji mora biti vruć. Pažnja malo će burnije zakuhati! Rižoto treba stalno podlijevati i miješati oko 20-tak minuta (koja minuta više ili manje ovisi o riži, toplini…) Bitno je znati da riža mora ostati al dente, što znači da ne smije hrskati pod zubima već da je kuhana, ali ne i raskuhana. Kako ćete znati? Jednostavno uzmete zrno riže pa ga pregrizete. Ako je kompaktno i u sredini nema bijelu točkicu mičite s vatre, dodajte kockicu putra i žlicu dvije parmezana, sve dobro promiješajte i servirajte odmah iz zdjele u tanjur. Rižoto mora biti kremast i na izgled i masom, odnosno nikako ne bi smio zadržat oblik kalupa (ako ga mislite staviti u kalup) već bi se trebao razliti. Riža i nakon prestanka kuhanja i dalje nastavlja upijati tekućinu zato je bitno kuhati je zadnji momenat jer svakom minutom postaje gušća.
I već ovakav rižoto „na bijelo“ je odličan.

Rižoto od šparoga
Šparoge operite i odstranite tvrde dijelove.Stapke odrežite na manje štapiće pa ih dinstajte zajedno s kapulom. Dodajte rižu i sve podlijevajte toplim temeljcem . Vrhove šparoga dodajte na pola kuhanja jer su mekši od stabljike. Na kraju dodajte kockicu putra i parmezan.
Za lijepu žutu boju možete u temeljac dodati malo šafrana, a dio temeljca možete zamijeniti s malo bijelog vina.

Dobar tek vam želi Bisera Dvorničić!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari