Schengensku granicu brane slovenska vojska i policija, a pomoć nude i zemlje Višegradske skupine

Slovenski parlament usvojio je jučerašnjoj izvanrednoj sjednici dopune Zakona o obrani  kojim bi se vojsci na granici dale neke od ovlasti koja sada ima samo policija, a radi kontrole pritoka izbjeglica, objavila je u srijedu ujutro slovenska novinska agencija STA. Samo pet slovenskih zastupnika glasalo je protiv, dok ih je 66 bilo za dodatne ovlasti vojske.

Usto, Slovenija razmišlja Njemačku, Austriju i zemlje Višegradske skupine moliti za pomoć u obrani schengenske granice, što bi morala odobriti Europska komisija, prenosi ljubljanski dnevni list »Dnevnik«, pozivajući se na neslužbene informacije slovenskih novinara koji su u utorak pratili posjet slovenskog predsjednika Boruta Pahora Bruxellesu gdje se sastao s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Strateški interes Slovenije, izjavio je Pahor tom prilikom, da u zemlji koja je na balkanskoj ruti za migrante ostane samo onoliko migranata i izbjeglica koliko ih može zbrinuti.

Višegradska četvorica (Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska) već je ponudila pomoć Sloveniji, koja želi sudjelovanje austrijskei  njemačke policije, prenosi Hina. U slučaju da pritisak migranata postane neizdrživ, u nekim se slovenskim političkim krugovima razmišlja se i o postavljanju fizičke barijere na granici.

Priljev migrana u Hrvatsku ne jenjava, od ponoći do 9 sati u Hrvatsku ušlo je 1646 migranata, a trenutno se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi 4 207 osoba. I dalje se očekuje njihov dolazak s područja Srbije, a od početka migracijske krize na područje Hrvatske ušlo je 210 007 migranata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari