DRAMA NA NEBU: Hrvatski MIG-ovi presreli talijanski Boeing 737 na relaciji Beirut-Trst

Foto: Arhiva MORH/T. Brandt

Danas, tijekom prijepodnevnih sati, zbog nemogućnosti uspostave veze s civilnim zrakoplovom koji se približavao zračnom prostoru Republike Hrvatske, dežurnom borbenom dvojcu HRZ i PZO-a je izdana zapovijed za presretanje i identificiranje navedenog zrakoplova, priopćuje MORH.

Riječ je o putničkom zrakoplovu Boeing 737 talijanske zrakoplovne tvrtke Meridiana, koji je letio na relaciji Beirut – Trst, a s kojim hrvatska niti talijanska kontrola leta nisu mogle uspostaviti radio vezu, zbog čega je nadređeno NATO zapovjedništvo u Torrejonu u Španjolskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC), po drugi put ove godine, podiglo pripravnost NATO deklariranih snaga iz sastava Oružanih snaga RH te zapovjedilo dežurnom borbenom dvojcu iz sastava 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a desetominutnu pripravnost za polijetanje.

Nakon što je uspostavljena radio veze sa civilnim zrakoplovom Boeing 737, hrvatskim pilotima koji su djelovali po unaprijed propisanoj proceduri i zapovjedi nadređenog zapovjedništva, izdana je zapovijed za povratak u matičnu postrojbu, a civilni zrakoplov nastavio je let prema planu.

Koordinacija zadaće Air Policinga i navođenje borbenih zrakoplova provedena je iz Središta za Nadzor Zračnog prostora bojne ZMIN iz sastava HRZ i PZO-a koje je zajedno s dežurnim borbenim dvojcem, avionima MiG-21, integrirana postrojba u sustavu NATINAMDS, odnosno NATO integrirani sustav protuzračne i proturaketne obrane.

Uspješna provedba ove zadaće demonstrirala je brzi prijenos podataka i zapovijedi između operativnih središta zemalja NATO članica i brzu reakciju dežurnog borbenog dvojca iz sastava HRZ i PZO-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari