18 PREMINULIH

60 NOVOOBOLJELIH: Preminuo do zaraze koronom potpuno zdravi 46-godišnjak!

Foto: Ilustracija (Riportal.hr)

Hrvatska broji sve više umrlih od posljedica koronavirusa i sad ih je 18

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je da u 24 sata imamo 60 novih pozitivnih na koronavirus, odnosno ukupno 1282 oboljela. Još je dvoje bolesnih preminulo od jučer, u Šibeniku i Zagrebu te ih je sada ukupno 18. Prosječna dob oboljelih je 48 godina, a više je muškaraca.

“Imamo 352 hospitalizirana bolesnika i 167 oporavljenih,” kazao je Beroš i zahvalio svim zdravstvenim djelatnicima na radu i požrtvovnosti u ovo doba korone na današnji Svjetski dan zdravlja.

Hrvatska je jučer dobila još 9 respiratora.

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak svima je zaželio dobro zdravlje.

“Imamo 80 zaraženih medicinskih sestara i tehničara od 168 zdravstvenih djelatnika što govorio o njihovoj požrtvovnosti bolesnicima i zajednici”, kazao je.

Ministar Davor Božinović uputio je apel u ime vatrogasaca.

“Požara ima, pogotovo u posljednjih nekoliko dana na Korčuli te u okolici Šibenika i Zadra. Svi oni su posljedica neopreznog spaljivanja uslijed jakog vjetra. Aepliramo na građane da biljni otpad kompostiraju ili da zovu vatrogasce”, poručio je.

E-propusnice tražili i pozitivni na koronu

Kad je riječ o e-propusnicama izdano ih je 639.725, a isteklo ih je 50 tisuća.

“Odbijenih je nekoliko kategorija: osobe kojima je izdano rješenje o samoizolaciji je 2629 koji su unatoč tome podnijeli zahtjev za e-propusnicom kao i 394 onih kojima je određena karantena, ali i 28 osoba koje su covid pozitivne”, naveo je Božinović.

Umrla je mlađa osoba koja je bila zdrava ranije

Jedna od preminulih osoba rođena je 1974. godine i nije imala ranije kliničke probleme. Obojica umrlih su bili 10 dana teže bolesni, a posljednjih dana su bili u težem obliku poremećaja plućnog rada, pojasnila je ravnateljica Infektivne klinike Alemka Markotić. Upozorila je da ima dovoljan postotak izuzetaka da se i kod mlađih dogodi teže obolijevanje. ”Tko god može neka ostane kod kuće, bolje da ostanu kod kuće nego da ostanu na Zaraznoj”, rekla je.

Odluka o otvaranju tržnica do kraja dana

Rekao je da je spremna odluka o otvaranju tržnica za hrvatske poljoprivredne proizvođače uz strogo pridržavanje priposanih mjera. Očekuje da će se donijeti do kraja dana.

”Svako pretjerano opuštanje, pogotovo nepoštivanje mjera su rizik da nam broj ponovno počne jače rasti”, rekao je.

Inspekcija je utvrdila da kod prvog pacijenta koji je preminuo od koronavirusa u Istri nije bilo odstupanja u postupanju, odnosno propusta nadležnih službi, izvijestio je Beroš odgovarajući na pitanja.

Potres nije utjecao na povećanje oboljelih

Od dana potresa u Zagrebu je blagi silazni trend broja oboljelih i potres nije izazvao posljedice po broj oboljelih, naveo je Capak.

Također je izvijestio da se oni koji umru od zarazne bolesti mogu kremirati, ali i pokapati pod posebnim uvjetima koji su propisani pravilnikom iz 2013. godine.

Stanje po županijama

Situacija, pojasnio je Krunoslav Capak, ne ovisi o broju oboljelih.

“Danas je situacija stabilna i u Istri koja je na početku imala veći broj oboljelih. Najveći broj novooboljelih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali ne bih rekao da situacija nije pod kontrolom nego sad oboljevaju kontakti od onih ranije zaraženih. Nismo do sada imali prodore u staračke domove, a u bolnicama se sve drži pod kontrolom”, kazao je.

U Hrvatskoj se dnevno u laboratorijma može napraviti oko 10.000 testova na koronavirus.

“Drive-in je odlična stvar jer smanjuje mogućnost kontakta između osoba koje dolaze na test i koje ga provode. Ne traži se parkiranje i sa vrlo malim rizikom se provode ta testiranja. Ima mogućnosti da se proširi drive-in testiranje”, rekao je Capak.

Istraga o ravnatelju Vinogradske

Na pitanje hoće li ravnatelji KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak dobiti kaznenu prijavu jer nije poštivao mjere izolacije, ministar Beroš je kazao da je zatražio izvješća od epidemioloških službi i Nastavnog zavoda Andrija Štampar.

“Vidjet ćemo ima li elemenata za daljnje postupanje”, rekao je Beroš.

N. C.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari