"PET DO PODNE"

U Rijeci prosvjedna vožnja autobusnih prijevoznika iz inicijative Povremenog prijevoza putnika

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Prijevoznici i inicijativa Glas poduzetnika traži moratorij na leasing za one koji se bave povremenim prijevozom

Udruga Glas Poduzetnika u srijedu je u ime charter tvrtki, tvrtki za povremeni prijevoz, rent-a-car tvrtki i putničkih agencija predložila Hanfi i leasing kućama moratorij na leasinge do 18 mjeseci po modelu 6+3+3+3+3, napominjući da su neke djelatnosti na rubu propasti zbog koronakrize i troškova leasinga.

Kako ističu u svom priopćenju, neke djelatnosti svoje funkcioniranje baziraju primarno na korištenju opreme, ponajviše vozila i plovila, financiranih putem leasinga. Te djelatnosti uključuju tvrtke za povremeni prijevoz putnika, charter plovila, taxi brod tvrtke, rent-a-car tvrtke i putničke agencije, koje će zbog upitne turističke sezone imati nikakve ili vrlo male prihode ove godine.

“Nemojte misliti da se ovdje radi o malom segmentu poslovanja. U povremenom prijevozu postoji 1.200 licenci u unutarnjem i oko 800 u međunarodnom prijevozu, to je oko 20.000 zaposlenih i 15.000 vozila, kombija i autobusa, od kojih je minimalno 30 posto na leasingu”, kazao Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas Poduzetnika.

Kao konkretni prilog tom zahtjevu, inicijativa Povremenog prijevoza putnika u četvrtak 7. svibnja organizira mirni prosvjed pod nazivom “Pet do podne”, prosvjednu vožnju autobusima i drugim vozilima koja se koriste putem leasinga u osam najvećih hrvatskih gradova. Prosvjed će održati u Rijeci a vožnja simbolično počinje u četvrtak u 11,55 sati, u “Pet do podne”.

Koorodinator riječkog prosvjeda Đino Lukšić danas ujutro potvrdio nam je kako će se održati prosvjedna vožnja u kojoj će sudjelovati 28 vozila, što autobusa, minibuseva, kombija…

“Sudionici prosvjeda sa svojim vozilima naći će se na riječkoj zaobilaznici a onda će se uz pratnju dovesti do Jelačićevog trga. U 11.55. počinje prosvjedna vožnja. Krenut ćemo Adamićčevom ulicom prema Žabici, odakle ćemo u ulicu Riva pa natrag na Jelačićev trg. Parkirat ćemo autobuse i biti na raspolaganju medijima za izjave o teškoj situaciji u kojoj smo se našli zbog zatvaranja djelatnosti uslijed korone-krize”, kazao nam je Lukšić.

Slične protestne vožnje su u prethodnim tjednima organizirali i prijevoznici u Austriji, Njemačkoj i drugim europskim državama, napominju iz Udruge Glas poduzetnika.

Podsjetimo, kako je naveo Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas Poduzetnika, više od 300 rent-a-car tvrtki u Hrvatskoj ima oko 25.000 vozila, od kojih je 15.000 na leasingu. Stotinjak najvećih charter tvrtki ima ukupno oko 4.500 brodova na leasingu i oko
1.800 zaposlenih, a na njih se dodatno naslanjaju servisi, nautičke trgovine, ugostitelji na otocima i mnogi drugi.

“Cijeli taj ekosustav preko 30.000 zaposlenih ostvaruje preko 90 posto prihoda od uglavnom stranih turista, a u ovoj situaciji je egzistencijalno ugrožen i može se dogoditi prava katastrofa. Mi smo se već prije nekoliko tjedana obratili javnosti s našim prijedlozima za bankovne kredite i leasinge, ali primjećujemo da se sve odvija jako sporo, a dodatno smo ostali razočarani i nenadanim i nenajavljenim ukidanjem HAMAG COVID-19 kredita prije nekoliko dana”, dodao je Bujas.

Prijedlog Udruge u ime više od 500 tvrtki njezinih članica koje se bave tim djelatnostima je među ostalim da se uspostavi moratorij na leasinge od 6-18 mjeseci s minimalnom kamatom za vrijeme grace perioda od 0,5 posto (6 mjeseci) do 1 posto (18 mjeseci), uz produljenje roka otplate za isti period koliko će trajati moratorij, bez ikakvih dodatnih naknada.

Također, traže i produljenje mjera za očuvanje radnih mjesta na dodatna 3 mjeseca za te djelatnosti te ukidanje periodičkih tehničkih pregleda za vrijeme trajanja epidemije.

Alternativa je slanje tisuća ljudi na HZZ, kao i zatvaranje poslovanja za minimalno trećinu tvrtki od preko 5.000 registriranih za navedene djelatnosti, upozorava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari