NAJNOVIJI PODACI

STOŽER: Imamo 197 novozaraženih, četiri osobe su preminule, a na respiratoru je 21 pacijent

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 14922 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 248 preminulo

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

16 novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

10:34 – Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 396 obrađenih testova danas je 16 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 9, Hvara 1, Kaštela 1, Sinja 1, Solina 2,Supetra 1 i Trogira 1 osoba. Od 16 novooboljelih osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije 4 osobe su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1401 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 50 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 4 osobe nalaze na respiratoru. U karanteni se nalazi jedan državljanin SAD-a.

Sedam novih slučajeva u Osječko-baranjskoj županiji

10:20 – Sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite. U osječkom Kliničkom bolničkom centru i županijskom Zavodu za javno zdravstvo testirana su 273 uzorka, od kojih je sedam bilo pozitivno. Po dvije novoboljele osobe su sa šireg područja Donjeg Miholjca i Osijeka, a po jedna iz Đakova, Darde i Popovca, priopćio je Stožer. Ističu kako je u osječkom KBC-u hospitalizirano petnaest osoba oboljelih od koronavirusa ali da trenutno nema pacijenata na respiratoru. U samoizolaciju je stavljeno sedam novih kontakata, pa se ukupno u samoizolaciji na području Županije nalazi 370 osoba. Policija je samoinicijativno provjeravala osobe u samoizolaciji , a od 38 provjerenih osoba sve su zatečene na adresi stanovanja te nije utvrđeno niti jedno kršenje mjere samoizolacije.

Troje novozaraženih u Ličko-senjskoj županiji

10:19 – S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata tri (3) su novooboljele osobe od COVID-19. 2 oboljele osobe su s područja grada Gospića te 1 oboljela osoba iz Općine Preušić. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. Ukupno je oboljelo 144 osobe od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 44 aktivna slučaja, 98 osoba je izliječeno te dvije osobe preminule.

U Hrvatskoj je 197 novozaraženih

10:17 – U posljednja 24 sata zabilježeno je 197 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2138. Među njima je 281 pacijenat na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 21 pacijent. Četiri su osobe preminule. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 14922 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 248 preminulo, ukupno se oporavilo 12536 osoba od toga 183 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 9714 osoba. Do danas je ukupno testirano 258 864 osoba, od toga 4384 u posljednja 24 sata.

Bjelovar: Sedam novozaraženih, u samoizolaciji dva razreda i četiri nastavnika

9:59 – U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji sedam je novozaraženih koronavirusom, a u samoizolaciji su i dva razreda te četiri nastavnika Osnovne škole Đulovac, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite. Pet novooboljelih osoba je s područja općine Đulovac te po jedna iz Bjelovara i Daruvara. Od novooboljelih, dva su učenika pohađala nastavu u đulovačkoj Osnovnoj školi te je zbog toga nadležna županijska epidemiološka služba stavila u samoizolaciju dva razreda te škole te četiri nastavnika. Šest osoba se oporavilo i skinuto je s evidencije oboljelih tako da je trenutno u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 65 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, dok su 502 osobe u samoizolaciji.

U Belgiji broj zaraženih koronavirusom premašio 100.000

9:58 – U Belgiji je broj zaraženih koronavirusom u nedjelju premašio 100.000, nakon očitog porasta broja pozitivnih testova ovih tjedana, kao i u mnogim europskim zemljama, pokazuju podatci zavoda za javno zdravstvo Sciensana. Ta zemlja s 11,5 milijuna stanovnika imala je u nedjelju 100.748 zaraženih covidom-19 i 9.944 umrla, dok se sve veći broj ljudi testira na tu bolest. Belgija je sada, uz Španjolsku i Švedsku, u vrhu europskih zemalja s najviše zaraženih. Ovog vikenda je prijavila oko 8.600 slučajeva na milijun stanovnika, pokazuju podatci koje je prikupila agencija France Presse. Pošto se u lipnju krivulja infekcija bila izravnala, u posljednja tri ljetna mjeseca u Belgiji je bilo oko 40.000 novih slučajeva kojih je broj naglo počeo rasti krajem srpnja. Podatci Sciensana pokazuju da se trend naglo ubrzao u prvoj polovini rujna, pa je tako u tjednu od 9. do 15. rujna u prosjeku bilo više od tisuću novih infekcija na dan (na 32.255 testiranih na dan u prosjeku, što je stopa od 3,4% pozitivnih testova). Takav broj infekcija je porast od 77 posto u odnosu na prethodni tjedan (oko 600 slučajeva na dan), opet po podatcima Sciensana. Ovo rujansko širenje epidemije ne prati povećanje stope smrtnosti jer je velika većina onih koji su na testiranju bili pozitivni mlađa od 60 godina, rekli su stručnjaci. Ipak, s gotovo 10.000 umrlih Belgija je među europskim zemljama najteže pogođenim pandemijom. Vlasti su u samom početku odlučile da će među umrle kod kojih se smrt dovodi u vezu s koronavirusom ubrajati i pacijente kod kojih ne postoji pozitivan nalaz testa na covid-19.

9 novih slučajeva u Primorsko-goranskoj županiji

9:21 – Prema podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije kroz protekla 24 sata, među testiranih gotovo 700 uzoraka, kod 9 osoba s područja Županije potvrđena je zaraza koronavirusom dok je 12 osoba ozdravilo. Sedam osoba su kontakti ranije zaraženih, a u dva slučaja epidemiolozi još utvrđuju izvor zaraze. Trenutni je broj aktivnih slučajeva 93, dok je pod mjerom samoizolacije 355 osoba.

U Istri je jedan novi slučaj

9:00 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 226 uzoraka briseva (189 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je 1 pozitivan. Radi se o osobi koja je testirana tijekom prijema u Općoj bolnici Pula zbog drugih zdravstvenih tegoba. Provedene su protuepidemijske mjere, a epidemiološka obrada je u tijeku. Izliječeno je 6 osoba. Trenutno je 27 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 166 osoba.

Jedan novi slučaj u Sisačko-moslavačkoj županiji

8:46 – Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o osobi s područja grada Siska i epidemiološka obrada je u tijeku.

U Zagrebu je 53 nova slučaja zaraze

8:00 – U protekla 24 sata u u Zagrebu su zabilježena 53 slučaja novooboljelih osoba od covida-19, objavio je u nedjelju ujutro zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. U tom razdoblju provedeno je 672 testiranja na SARS-CoV-2. Mjera samoizolacije određena je za 192 osobe. Za 16 novooboljelih osoba nije se moglo utvrditi kako su se zarazile, 23 osobe su kontakti osoba oboljelih od covida-19, a za osam se nastoji utvrditi kako su se zarazile.

Tri su novooboljele osobe došle iz BiH (od toga dvije u azilu) i jedna s Malte. Dvije novooboljele osobe su povratnici s godišnjeg odmora. U domovima za starije i nemoćne osobe na području Zagreba u posljednja 24 sata nije bilo novooboljelih osoba.Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod tri učenika osnovnih škola te dva učenika srednjih škola. Mjere samoizolacije izrečene su za 56 učenika osnovnih škola i dvije učiteljice te za 46 učenika srednjih škola i dva nastavnika. U Zagrebu su 482 aktivna slučaja, a 1671 osoba se nalazi u samoizolaciji.

Danas.hr/Hina/Net.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari