NAJNOVIJI PODACI

U zadnja 24 sata preminulo je više od 30 osoba koje su bile pozitivne na koronavirus

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Imamo 1165 novih slučajeva, preminule su 32 osobe, a 94 oboljela su na respiratoru

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

U Hrvatskoj je zabilježeno 1165 novozaraženih

10:27 – U posljednja 24 sata zabilježeno je 1165 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 14734. Među njima je 1127 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 94 pacijenta. Preminule su 32 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 52660 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 594 preminulo, ukupno su se oporavile 37332 osobe od toga 2293 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 25925 osoba. Do danas su ukupno testirane 507 163 osobe, od toga 5115 u posljednja 24 sata.

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Pozivom na broj 113 svakim danom od 8 do 21 sat možete dobiti sve informacije o koronavirusu. Također, informacije vezane uz koronavirus možete pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr

Nema novozaraženih u Karlovačkoj županiji

10:23 – U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji nije bilo novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 1305 osoba.

U Hrvatskoj danas imamo više od 1000 novozaraženih

9:57 – N1 neslužbeno doznaje da je danas u Hrvatskoj više od 1000 novih slučajeva zaraze te najviše preminulih u jednom danu. više od 30.

33 nova slučaja u Primorsko-goranskoj županiji

9:44 – U Primorsko-goranskoj županiji danas su 33 novozaražene osobe, dok je 50 osoba ozdravilo. Na području županije je 1112 aktivnih slučajeva bolesti COVID-19. Testirane su 133 osobe.

24 nova slučaja u Koprivničko-križevačkoj županiji

9:00 – Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS-CoV-2 virus, na području županije u općoj populaciji potvrđena 24 nova slučaja bolesti COVID-19. Dio nalaza još se uvijek očekuje, a epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku. Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 216 slučajeva bolesti COVID-19, 28 osoba je ozdravilo, a na bolničkom liječenju se nalazi 18 osoba. Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježen je ukupno 691 slučaj bolesti COVID-19.

Nema novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

8:59 – U Požeško-slavonskoj županiji danas nema novozaraženih. Trenutno je aktivno 177 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 161 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 16 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 538 osoba.

50 novozaraženih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

8:58 – Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 50 novih slučajeva zaraze koronavirusom. 31 novozaražena osoba s područja je grada Bjelovara, 5 novooboljelih osoba s područja je grada Daruvara, 3 novozaražene osobe s područja su općine Rovišće, po dvije novooboljele osobe s područja su grada Grubišnog Polja i općine Hercegovac, a po jedna novozaražena osoba s područja je općina Nova Rača, Veliko Trojstvo, Sirač, Zrinski Topolovac, Štefanje, Veliki Grđevac i Šandrovac. 3 novooboljele osobe s područja grada Daruvara vezane su uz jedan privatni dom za starije i nemoćne osobe u kojem je već bilo pozitivnih slučajeva na COVID-19.

7 novozaraženih u Istri

8:46 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 70 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 7 novozaraženih osoba s područja županije. Kod 2 osobe epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima (Rijeka (1), Bosna i Hercegovina (1)). Za 5 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Izliječeno je 27 osoba. Trenutno je 275 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalaze se 363 osobevenog osoblja.

14 novozaraženih u Sisačko-moslavačkoj županiji

8:46 – Na današnji dan, u Sisačko-moslavačkoj županiji je četrnaest novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o tri osobe s područja grada Siska, tri osobe s područja grada Kutine, dvije osobe s područja grada Popovača, jednoj osobi s područja grada Novske, jednoj osobi s područja grada Hrvatska Kostajnica, jednoj osobi s područja općine Jasenovac, jednoj osobi s područja općine Lekenik, jednoj osobi s područja općine Hrvatska Dubica i jednoj osobi s područja općine Martinska Ves.

Više od 900 pozitivnih u Zagrebu

8:11 – U subotu je drive-in radio 4 sata, a jučer 2 sata. Tijekom ovog vikenda je uzeto više od 650 briseva građana. Što se tiče broja pozitivnih građana, prema preliminarnim brojkama, u protekla 24 sata više od 900 osoba je pozitivno u gradu Zagrebu, rekla je u U mreži Prvog HRT-a Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Novi lockdown koštat će Njemačku 19,3 milijarde eura

7:18 – Nove mjere karantene koje u Njemačkoj stupaju na snagu u ponedjeljak, koštat će gospodarstvo te zemlje oko 19,3 milijarde eura, izvijestile su u nedjelju novine Welt am Sonntag pozivajući se na izračune berlinskog Instituta za ekonomska istraživanja (DIW). Najviše bi tijekom jednomjesečnog zatvaranja prema DIW-ovim prognozama mogli izgubiti ugostitelji – oko 5,8 milijardi eura. Zabavna industrija, sportske i kulturne institucije izgubit će 2,1 milijardu eura, trgovinu će drugo ovogodišnje “zaključavanje” koštati 1,3, a industriju 5,2 milijarde eura. Gubici se očekuju i u uslužnom i logističkom sektoru. DIW je, međutim, uvjeren da će se sljedeće godine njemačko gospodarstvo početi oporavljati, ali samo uz uvjet učinkovite kontrole širenja koronavirusa.

Njemačka vlada spremna je poduzećima nadoknaditi značajan dio očekivanog prometa za studeni. Manjim tvrtkama, s do 50 zaposlenih, država će nadoknaditi 50, a većima 70 posto prometa. Kancelarka Angela Merkel u subotu je uvjeravala da vlasti neće ostaviti privredu u nevolji i dogovorila mjere u ukupnom iznosu do deset milijardi eura kako bi im pružila financijsku potporu. Njemačka od danas na najmanje mjesec dana uvodi nova graničenja u javnom životu kako bi suzbila širenje koronavirusa. Restorani, barovi i drugi ugostiteljski objekti bit će zatvoreni, ali moći će prodavati hranu i piće za ponijeti. Fitnes klubovi, saloni za tetoviranje, bazeni, studiji ljepote i masaže, kazališta, kina i koncertne dvorane prestat će raditi. Sve utakmice nogometne Bundeslige održat će se u studenom bez gledatelja. Za razliku od proljetne karantene vrtići, škole, frizeri i trgovine ostat će otvoreni, ali podložni higijenskim i epidemiološkim mjerama. U hotelima bi trebalo prespavati samo u hitnim slučajevima, a ne u turističke svrhe.

Šef Svjetske zdravstvene organizacije u karanteni

7:11 – Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je u nedjelju da je identificiran kao kontakt osobe pozitivne na covid -19 te da mora u karantenu, ali dodao je da se osjeća dobro i nema simptoma. “Identificiran sam kao kontakt osobe koja je imala pozitivan test na covid-19. Dobro sam i bez simptoma, ali idućih ću dana u karantenu, u skladu s WHO-ovim protokolima te ću raditi od kuće”, napisao je Tedros na twitteru, a prenosi Reuters.

Od danas u Hrvatskoj brzi antigenski testovi

7:10 – Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je u nedjelju da će od utorka početi s upotrebom brzih antigenskih testova, a vrlo skoro i serološko testiranje određenog dijela populacije kako bi se utvrdilo koliko je stanovnika Hrvatske bilo u kontaktu s koronavirusom.

“Brzi testovi koriste se diljem Europe i svijete i Hrvatska u tome ne zaostaje. Određeni brzi antigenski testovi već su validirani u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) i od utorka bi trebali krenuti u upotrebu”, rekao je Beroš u razgovoru za RTL Danas.

Danas.hr/Hina/Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari