Tvrtka Pleter će distribuirati i kuhati obroke za stanovnike potresom pogođenih područja po cijeni od 20 do 30 kuna, a cijena ručka u njihovu saborskom restoranu nešto je niža i ovisi o tome žele li zastupnici sami uzimati jelo ili žele da im ga donese konobar
Na potresom razorenoj Baniji od ponedjeljka je državna tvrtka Pleter preuzela pripremu toplih obroka od ugostitelja i kuhara koji su to radili volonterski. Direktor tvrtke, bivši zapovjednik Tigrova, general Marijan Mareković pojasnio je jučer kako je organizirana priprema i raspodjela hrane.
Nakon što je Mareković objavio cijenu prehrane na Baniji, društvene su se mreže užarile od komentara zgroženih građana. Naime, između 20 i 30 kuna koštaju gableci u restoranima, koji moraju paziti na zaradu, plaćati PDV, režije i plaće svojim zaposlenicima.
“Firma Pleter počinje kuhati ručak na područjima pogođenim potresom i za to će biti plaćena, hrana koju kuhaju dolazi iz robnih rezervi koje su već plaćene i iz donacija a istovremeno ugostitelji koji ne smiju zarađivati smiju kuhati besplatno”, napisao je na Facebooku jedan član Udruge Glas poduzetnika.
Jeftinije u saborskom restoranu
Zanimljivo je ovo usporediti sa jednim slučajem iz prošle godine, kada je jedan građanin ušao u saborsku kantinu i fotografirao račun na kojem je glavno jelo, kotlet u umaku s kroketima i prilogom, koštalo 15 kuna.
O prehrani saborskih zastupnika, članova Vlade i drugih dužnosnika također se brine Pleter. Tako je u Saboru formirana kantina, u kojoj zastupnici sami uzimaju ručak, a pored nje je i restoran u kojemu isti menu poslužuju konobari, pa je cijena istog obroka nešto veća – 23 kune.
Inače, ovako izgleda jedan od obroka koji je u Petrinji pripremila tvrtka Pleter.
Obrok iz državne kuhinje. Ne, nije šala, sad stiglo s terena. pic.twitter.com/9VHXJKuSuC
— Nenad Ljubić (@09Nenad) January 11, 2021