TKO JE PLATIO KAZNU?

SRAMOTNO! Zakon o ravnopravnosti spolova na posljednjim parlamentarnim izborima prekršilo je 39 lista!

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

DIP tvrdi da je obavijestio DORH, DORH da nema zbirnu statistiku, a općinska državna odvjetništva da nisu zaprimila obavijesti

Traže se donacije i novac za potresom pogođena područja, prijavljuje na europski Fond za solidarnost, volonteri danima pomažu na Baniji, dok premijer Andrej Plenković optužuje medije i druge kritičare za “demontiranje države”. A kako funkcionira država i njezine institucije jako dobro pokazuje primjer u kojem se u državni proračun moglo sliti gotovo 2 milijuna kuna, a sudeći prema odgovorima DORH-a i općinskih državnih odvjetništava – nisu.

Parlamentarni izbori, na kojima je većinsku pobjedu odnio HDZ, održali su se prošle godine početkom srpnja, a sudeći prema odgovorima koje smo dobili, niti šest mjeseci nakon njih država još od stranaka koje su kršile odredbe zakona o tzv. ženskoj kvoti, odnosno 40 postotnoj zastupljenosti oba spola na listama, nije naplatila kazne zbog kršenja zakona.

39 lista kršilo zakon, kazna za listu je 50.000 kn

Prema izvještaju Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova 1. stavak 15. članka Zakona o ravnopravnost spolova na posljednjim parlamentarnim izborima prekršilo je 39 lista, od čega se na dvije radilo o podzastupljenosti muškaraca, a na svim ostalima o podzastupljenosti žena.

Prema tom Zakonu, kazna za kršenje ove odredbe je 50 tisuća kuna, što znači da bi se od stranaka i drugih sudionika izbora koji nisu poštivali zakon, ako sudovi svima odrede tu kaznu, u državni proračun slilo 1.950.000 kuna, znači gotovo dva milijuna kuna.

HDZ na svih 11 lista kršio zakon

Plenkovićev HDZ je stranka koja je na listama u svih 11 izbornih jedinica prekršila tu odredbu zakona te bi, sukladno tome, morao platiti 550 tisuća kuna.

Od Državnog izbornog povjerenstva RTL.hr je dobio odgovor u kojem su po izbornim jedinicama pobrojane sve stranke i liste koje su prekršile tu odredbu zakona, a od parlamentarnih stranaka, uz HDZ, to su još činile Domovinski pokret Miroslava Škore u jednoj izbornoj jedinici, a SDP-ova koalicija u dvije izborne jedinice.

Zašto kazne nisu naplaćene, ostaje nejasno i nakon što smo dobili odgovore DIP-a, DORH-a i Općinskih državnih odvjetništava, a čini se kako još nije napravljen niti prvi korak – odnosno nisu podignute prekršajne prijave protiv stranaka i lista.

DIP: Obavijestili smo Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova i DORH 

Iz DIP-a su nam odgovorili kako su oni popis s kršiteljima te odredbe zakona poslali Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova i DORH-u.

“Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske je o povredama čl. 21.a Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor i čl. 15. Zakona o ravnopravnosti spolova, a temeljem odluka Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske o prihvaćanju pravovaljanih lista na izborima zastupnika u Hrvatski sabor, obavijestilo Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske”, stoji u odgovoru DIP-a koji nam je priložio i točan popis kršitelja zakona po izbornim jedinicama.

DORH: Ne raspolažemo zbirnim podacima, u tijeku je postupanje nadležnih općinskih državnih odvjetništava

Na naš upit DORH-u u kojem smo tražili da nam odgovore koliko prekršajnih prijava je podneseno, protiv kojih stranaka i koliko novca je naplaćeno, odgovorili su nam kako tih podataka nemaju jer je sve “spušteno” na Općinska državna odvjetništva.

“Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ne raspolaže zbirnim podacima s obzirom da je u tijeku postupanje nadležnih općinskih državnih odvjetništava po zaprimljenim obavijestima, a koje su zaprimljene u tim nadležnim općinskim državnim odvjetništvima”, odgovorila nam je glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin.

Općinska državna odvjetništva: Nismo zaprimili obavijesti ili prijave

Budući da u DORH-u nismo dobili te podatke, poslali smo upite i na 22 Općinska državna odvjetništva.

Pitali smo ih isto pitanje –  koliko prijava je podignuto, protiv kojih stranaka i lista te koliko je završenih postupaka i naplaćeno kazni. No, općinska državna odvjetništva su nam redom odgovorila da uopće nisu dobili obavijesti da trebaju podići te prijave. Među odgovorima Općinskih državnih odvjetništava su i ona zagrebačkog, splitskog i osječkog.

Iz zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva su nam napisali da ne potvrđuju primitke prekršajnih prijava i zaprimljenih obavijesti, ali i dodali kako nisu podnosili optužne prijedloge.

“Državno odvjetništvo ne potvrđuje primitke prekršajnih prijava, niti primitke zaprimljenih obavijesti. Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu nije podnosilo optužne prijedloge zbog povrede članka 15. stavak 1. Zakona o ravnopravnosti spolova vezano uz parlamentarne izbore 2020.”, odgovor je zamjenice općinskog državnog odvjetnika Ksenije Jurin-Panić iz zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva.

S druge strane, iz splitskog i osječkog Općinsko državno odvjetništva su nam odgovorili da nisu imali zaprimljene obavijesti ili prijave vezane uz žensku kvotu

“Uvidom u naše evidencije utvrdili smo da nismo imali zaprimljenih obavijesti ili prijava vezanih uz kršenje tzv. ženske kvote odnosno kršenja članka 15. stavka 1. Zakona o ravnopravnosti spolova na parlamentarnim izborima 2020. godine”, odgovorili su nam iz Općinskog državnog odvjetništva u Splitu.

“Vezano za kršenje članka 15. Stavak 1. Zakona o ravnopravnosti spolova na parlamentarnim izborima 2020., izvještavam Vas da Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku nije zaprimilo niti jednu obavijest vezano za kršenje tzv. ženske kvote na parlamentarnim izborima 2020”, stoji u odgovoru Ivana Barne, zamjenika općinske državne odvjetnice u Osijeku.

Do objave teksta odgovore smo dobili i od općinskih državnih odvjetništava u Vukovaru, Zadru, Šibeniku, Virovitici, Zlataru, Varaždinu, Koprivnici i Čakovcu, Slavonskom Brodu, Sisku, Karlovcu, Bjelovaru i svima je zajedničko da nisu zaprimili niti jednu obavijest o povredi članka 15. stavka 1. Zakona o ravnopravnosti spolova pa da nisu niti podnosili optužne prijedloge.

Sudeći prema odgovorima koje smo dobili za kršenje tzv. ženske kvote na parlamentarnim izborima prošle godine nije podignuta niti jedna prijava pa tako država nije niti naplatila niti jednu kunu od moguća gotovo 2 milijuna. A od izbora je prošlo više od šest mjeseci.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari