POTRAŽNJA PORASLA 40 POSTO

Počela je sezona ljetnih guma, ali HAK poručuje: ”Pričekajte još sa zamjenom!” Evo i zašto!

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Iako vrijeme nalikuje više onom zimskom, nego proljetnom – počela je sezona zamjene zimskih guma ljetnima. Kod vulkanizera su danima gužve. A zbog uštede umjesto ljetnih i zimskih mnogi se odlučuju za kupnju cjelogodišnjih. 

Zimske idu dolje! Ljetne gore!

Unatoč niskim temperaturama, do slobodnog termina kod vulkanizera ovih je dana gotovo nemoguće doći.

„80 auta imamo u danu za zamjenu guma. Veliki je odaziv, što se tiče posla ne možemo se branit“, kazao je vulkanizer Šime Morava.

Jer gume su za sigurnost presudne.

Više u videoprilogu:

„Ista stvar je kao što ljetne mijenjamo za zimske, toliko je važno da se promijeni sa zimskih na ljetne. Jednostavno, zimska guma nije predviđena za velike temperature, puno brže se troši“, objasnio je voditelj službe pomoći na cesti Autokluba Siget Ronald Matijević.

Zamjena guma u prosjeku stajat će vas oko 150 kuna, a kompletni pregled još toliko.

Ne postoji odredba prema kojoj zimske gume ne smijete koristiti nakon 15. travnja, a iz HAK-a savjetuju da je sa zamjenom bolje još malo pričekati.

„I nakon 15.4. zimski uvjeti mogu vladati na našim prometnicama, odnosno potrebna je i bit će potrebna zimska , osobito tu mislim na Liku i Gorski Kotar“, rekla je voditeljica informativnog centra Hrvatskog autokluba Irena Čačić.

Cijene novih guma variraju – po komadu se mogu pronaći i za 200, ali postoje i one koje stoje preko 1000 kuna. Mnogi se zbog uštede odlučuju i za takozvane gume za sve sezone. Njihova je potražnja u odnosu na lani porasla za 40 posto.

„To niti je prava ljetna guma, a niti je prava zimska guma. To je samo da opravdate zakonsku regulativu i da je poštujete“, ističe Ronald Matijević.

„Da je takva kvaliteta tih cjelosezonskih guma, onda ne bi bilo ni proizvodnje klasičnih zimskih i klasičnih ljetnih pneumatika, odnosno guma“, pojasnio je Rajko Horvat s Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Gume su, kažu stručnjaci, važnije čak i od kočnica – i zato savjetuju da se na njima ne štedi, jer sigurnost nema cijenu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari