MNOGO PITANJA

Farmakolog o novoj panici oko cjepiva: ”Politička ideja -hajmo sve otkazat- je pretjerana”

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Na sve ovo došao je još i potpuni kaos oko cjepiva i cijepljenja. Sve više europskih zemalja odustaje od cijepljenja Astrazenecom, a od jučer je na stupu srama i cijepivo Johnson i Johnsona. Amerikanci su otkrili da je u nekim slučajevima i kod njega došlo do stvaranja krvnih ugrušaka pa su obustavili cijepljenje u Americi ali su istodobno obustavili i njegovu isporuku za Europu.

Jedan u milijun slučajeva

Tolika pažnja za zdravlje Europljana bi bila dirljiva ali riječ je o nuspojavama koje se pojavljuju u jednom na milijun slučajava, dakle veća je vjerojatnost da ćete poginuti na autoputu Zagreb Split nego da ćete dobiti neku nuspojavu od Johnsonovog ili Astrazenecinog cijepiva ali opreza nikad dosta, vele američke ali i europske agencije za kontrolu lijekova i cjepiva. No zanimljvo je kako u tom oprezu promiče informacija da Pfizer i Moderna zapravo imaju veći broj zabilježenih drugih nuspojava od Astrazenece i Johnsona a promiče i informacija da Pfizer i Moderna na tom oprezu zarađuju višestruko više nego Astrazeneca i Johnson&Johnson koji su sad defakto izbačeni iz igre. A zarađuju višestruko više jer su njihova cjepiva višestruko skuplja i postaju još skuplja. Jer sad sve zemlje pa tako i Hrvatska povećavaju narudžbe njihovih cjepiva.

Na lošem glasu su dva vektorska cjepiva. Oxfordske Astrazenece naručili smo 2,7 milijuna doza, a američkog Johnson i Johnsona naručili smo 900 tisuća. U prvoj isporuci američkog cjepiva, sedam tisuća doza je stiglo i do Hrvatske, ali ga ne možemo koristiti.

Više u videoprilogu RTL-a:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari