ODBOR ZA OBRANU: Vladajuća koalicija želi ponovno uvesti obavezan vojni rok!

Foto: defender.hr

Nakon što je Hrvatska ukinula obvezno služenje vojnog roka, na saborskom Odboru za obranu vladajući su se založili da se razmotri njegovo ponovno uvođenje

Tijekom rasprave na saborskom Odboru za obranu jednoglasno je podržano razriješenje načelnika glavnog stožera Oružanih snaga (OSRH) Drage Lovrića te imenovanje novog načelnika Mirka Šundova, a Mostova zastupnica Ines Strenja Linić poručila je kako bi se trebalo razmisliti o uvođenju služenja vojnog roka, ali na dobrovoljnoj bazi, kao i aktivnijem korištenju pričuve.

HDZ-ov Stevo Culej želi obavezno služenje vojnog roka.

“Zalagat ću se za obavezno služenje vojnog roka da se u ovom trenutku podjela u državi mladići koji služe rok prepoznaju kao svoji, da nema više podjela sjevera i juga Hrvatske”, tvrdi Culej, a uz njega su stali i Pero Ćorić iz HSP-a AS te ministar obrane Josip Buljević.

“Razgovarali smo o tome, ja to podržavam, ali se radi o tome koliko ćemo imati sredstava i kakvi su naši trenutni prirotiteti”, pojasnio je ministar Buljević.

Za razliku od njih, predsjednik Odbora, SDP-ov Igor Dragovan smatra da je bila dobra odluka kada se obveza služenja vojnog roka ukinula 2006. godine.

“Vojni rok, koliko ja znam, iziskuje velika novčana davanja. U prošlom mandatu napravljen je iskorak što se tiče pričuve, treba je podići na drugačiju razinu, a što se tiče obaveznog vojnog roka, ja nisam za to”, kaže Dragovan.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari