U PULI

Održan skup za smijenjenog dekana pulske medicine; Mlađa žena pričala o ”kljakavoj djeci”

Foto: Printscreen/Glas Istre

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak osudila je događaj u Puli, 4. srpnja, kada je mlađa žena za vrijeme održavanja javnog okupljanja u organizaciji Inicijative za prava i slobode, u svrhu izražavanja podrške prof. dr. sc. Krešimiru Paveliću, održala krajnje neprimjeren govor, kojim je vrijeđala i omalovažavala djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom sljedećim riječima:

“Oni što kažu od nečeg se mora umrijeti, pa bi onda bilo bolje da takvi umru odmah nego da naprave problem svojoj obitelji. Bolje umri nego mi ostani invalid do kraja života i napravi problem cijeloj obitelji. Nitko ne želi ni da njegovo dijete ide u školu s kljakavom djecom i kojekakvim invalidima, razumijete.”

Snimka tog govora bila je objavljena na Facebook stranici Inicijative za prava i slobode u postu od 4. srpnja, no u međuvremenu je izbrisana, piše Index.

Pravobraniteljica: Ovo je krajnje cinično

Vrijeđanje i omalovažavanje djece s teškoćama i osobama s invaliditetom na skupu Inicijative za prava i slobode krajnje je cinično, dok je korištenje društveno najosjetljivije kategorije stanovništva u negativnom kontekstu radi argumentiranja osobnog stava o cjepivu protiv koronavirusa nedopustivo i zaslužuje snažnu moralnu osudu. No osim što je moralno neprihvatljivo i stigmatizirajuće za cijelu skupinu građana, budi sumnju u počinjenje kaznenog djela Javno poticanje na nasilje i mržnju iz čl. 325. st. 1. Kaznenog zakona, kazala je pravobraniteljica Slonjšak.

VIDEO DANA:

Ona će, sukladno zakonskim ovlastima, o navedenom događaju obavijestiti nadležno državno odvjetništvo, a javnosti želi nanovo ukazati na nedopustivost stigmatizacije i omalovažavanja osoba s invaliditetom u bilo kakve svrhe i neovisno o kontekstu te ponovno uputiti poruku o važnosti poštovanja, uvažavanja i priznavanja djece i odraslih osoba s invaliditetom i njihovih obitelji.

Tko je Krešimir Pavelić?

Pavelić, čovjek za kojeg se održao navedeni prosvjed, do nedavno je bio dekan pulskog Medicinskog fakulteta. Smijenjen je nakon što je izrekao sljedeće:

“Problemi su sa znanstvenog i medicinskog stajališta zastrašujući. Na današnji dan Pfizerova cjepiva su, po službenim podacima, polučila 223.600 registriranih i priznatih slučajeva komplikacija, od onih lokaliziranih na mjestu uboda pa sve do ozbiljnih, sistemskih. Europska medicinska agencija na dan 10.5. spominje 10.000 smrtnih slučajeva i preko 400.000 štetnih posljedica cijepljenja.”

Iznio je i netočne podatke da je u EU od cijepljenja umrlo 10.000 ljudi i 4000 u SAD-u.

“To bi samo po sebi trebalo biti dovoljan razlog da se cjepiva hitno maknu, a protagonisti propagande privedu pravdi. Izrael se u medijima vezuje uz visoku procijepljenost, ali njihovo državno vijeće za covid-krizu šalje otvoreno pismo ministarstvu zdravstva, u kojem traži hitnu zabranu cijepljenja osoba mlađih od 30 godina. Službeni podaci za mlade od 20 do 24 godine pokazuju dramatičan rast smrtnosti”, izjavio je Pavelić.

“Cijepljeni, kako sada stvari stoje, nose i šire nove mutacije koronavirusa, o kojima neću sada govoriti jer još nemam dovoljno znanstvenih informacija”, rekao je, dodavši da je njegov stav da su mjere i cjepiva doprinijeli mutacijama”, zaključio je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari