SITI I ZBRINUTI

Dva napuštena konja iz Kastavske šume pronašla dom u Studeni

Screenshot

Nakon smrti vlasnika dva konja iz Kastavske šume pronašla su dom u Studeni. Hoće li to biti trajno ili privremeno rješenje, odlučit će sud

Dva su konja iz Kastavske šume i njihovo udomljavanje ovih dana podigla veliku prašinu. Tko im je vlasnik, tko preuzima brigu o njima nakon smrt vlasnika? Odluka je koju još mora donijeti sud.

Konji su za sada dobro i – kako se čini – u dobrim su rukama.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MIRJANA MAROHNIĆ
Snimatelj: IGOR PAULIĆ
Montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

O njima se trenutno brine Gordana Britvić.

“Nazvala me prijateljica i rekla – Gordana hoćeš konje, nemaju šta jesti, nemaju gdje biti. Onda me nazvao i vlasnik ovog velikog konja da neka dođem da ih uzmem, da je s njima poni koji je od Vitota bio”, govori Gordana Britvić za Kanal Ri.

Vlasnik velikog konja je Robert, dok je vlasnik ponija pokojni Vito koji se brinuo o ove dvije životinje. Konji su bili dobro, kazala je Gordana.

Gordana već ima konja o kojemu brine, a ova dva bit će joj novi ljubimci.

“Ovaj veliki je kastrat, ima 18 godina – možda čak i više, mali poni je nešto mlađi. On je pastuh, kao što vidite srce mu kuca 100 na uru”, kaže Gordana Britvić.

Konj dnevno pojede oko 5 kilograma sijena. Osim hrane, ove životinje od ranog jutra zahtjevaju puno pažnje.

“Prvo i osnovno pozdraviš ga, izmaziš ga, izgnjaviš ga – jednog, drugog, trećeg, daš im vodu, daš im jesti, daš im zobanje. Ako je lijepo vrijeme ideš malo na zrak ili ih pustiš u ograđeni prostor da se izdivljaju – i to je to, kaže Gordana Britvić.

Ipak, kako ne bi bilo sve tako idilično, pobrinuli su se neki koji se baš i ne slažu s time da su kod Gordane na brizi. Evo što im ona poručuje.

“Šta ću im ja, ja sam samo postupila putem srca – ako je meni rečeno “konji nemaju jesti treba ih negdje smjestiti”, ako mi je vlasnik rekao “evo ti konja dođi po njega molim te rješavaj to ja ga nemam gdje stavit živim u stanu”.

Konji se moraju čipirati i trebao bi ih pregledati veterinar.

“Mora doć’ kao ta neka inspekcija, čula sam nešto ali ćemo vidit… Ali zvat ću ja i svoga veterinara”, kaže Gordana Britvić.

Ipak, čini se da ova priča još nije dobila svoj kraj, jer samo sud u ostavinskoj raspravi odlučuje kome će pripasti životinja. A dok on ne odluči, netko o životinji treba preuzeti brigu, prema zakonu o zaštiti životinja ta je odgovornost na jedinici lokalne samouprave, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari