U posljednjem tjednu svibnja svježi sir u hrvatskoj veleprodaji bio je prosječno skuplji 21 posto, edamer 34, a gouda čak 52 posto.
Prema podacima Tržišnog cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi, u hrvatskoj je veleprodaji u travnju kilogram pšenice bio skuplji za 62 posto u odnosu na travanj prošle godine.
No tu poskupljenja nisu stala, samo tri tjedna kasnije, 22. svibnja, kilogram pšenice već je bio 81 posto skuplji nego prije godinu dana i prodavao se za 2,74 kune (bez PDV-a).
Kukuruz se krajem svibnja prodavao za 2,7 kuna po kilogramu, što je 64 posto više nego prošle godine, a glatko brašno tipa 550 istodobno je skočilo za 55 posto.
Iz travnja poznato da je ulje u godinu dana poskupjelo za 50 posto.
Nakon povećanja cijene mlijeka od najmanje 20 posto u godinu dana, u posljednjem tjednu svibnja svježi sir u hrvatskoj veleprodaji bio je prosječno skuplji 21 posto, edamer 34, a gouda čak 52 posto.
Od mesa je najviše poskupjela junetina.
U prvom tjednu lipnja juneća vratina u mesnicama prosječno se prodavala 20 posto skuplje nego prije godinu dana, dok je juneći but stajao 26 posto više. Cijene svinjske vratine s kostima istodobno je povećana za 14 posto, a svinjskog buta za 7 posto.
U godinu dana janjetina je u mesnicama poskupjela 19 posto, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, prenose RTL Vijesti.