NOVA PRAVILA

Stižu velike promjene za umirovljenike! Mijenja se situacija s ovrhama

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

‘Kad se iscrpe prava po već zaprimljenim ovršnim ispravama, prestaju biti tijela u postupku koja provode ovrhu’

Stižu velike promjene oko zakona o ovrhama, barem ako je vjerovati novim izmjenama i dopunama Ovršnog zakona. Naime, zakon je prije nekoliko dana upućen u proceduru javnog savjetovanja, a prema tome Hrvatski zakon za mirovinsko osiguranje više neće provoditi ovrhe nad umirovljenicima.

Kako javlja portal mirovina.hr, izvansudske ovrhe nad novčanim sredstvima u Hrvatskoj provode Financijska agencija (Fina), poslodavci i HZMO, a sada prijedlog zakona ide da sve to krene raditi samo Fina.

“Navedeno uređenje predstavlja administrativni teret za poslodavce i HZMO te se pokazalo da nije moguće uspostaviti jedinstveni prednosni red u izvansudskoj ovrsi te da su poslodavci često u nedoumici na koji način postupati kad se provodi izvansudska ovrha”, stoji u novom prijedlogu Ovršnog zakona.

“U skladu s navedenim, poslodavci i HZMO oslobađaju se dužnosti provedbe ovrhe na plaći i mirovini te u trenutku kad se iscrpe prava po već zaprimljenim ovršnim ispravama, prestaju biti tijela u postupku koja provode ovrhu”, dodaju.

To bi značilo da će svi umirovljeni nad kojima HZMO trenutno provodi ovrhu, a trenutna brojka iznosi oko 21 tisuću, nastaviti po “starom modelu”. Novi umirovljenici koji završe pod ovrhom više neće imati posla s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje, nego direktno s Finom, piše RTL.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views