MJERE ŠTEDNJE

Video | U Istri od danas redukcija vode! Tuševi na plažama već su zatvoreni. Pogledajte što kažu turisti a što domaći ljudi

Zabranjuje se korištenje pitke vode za pranje vozila, ali i ulica, trgova i ostalih javnih površina

Od ponoći nova pravila! Voda je ograničena, vodu treba štedjeti…

“Prije sveg ajmo provjeriti svatko svoje brojilo za vodu. Ukoliko su svi potrošači vode isključeni i brojilo se okreće, znači da negdje pušta voda, možda vodokotlić… Brojevi govore da samo 30 kapi u minutu može značiti 200 litara vode na mjesec”, kazao je istarski župan Boris Miletić.

Na 200 tisuća stanovnika u Istri je trenutačno još toliko turista, a ta brojka se penje i do 250 tisuća. Svatko da na dan uštedi samo pet litara vode, za čas se skupi dva milijuna litara.

Štedjeti možemo i dok peremo ruke – otvorimo vodu samo nakratko, zatvorimo dok sapunamo, voda neka bude zatvorena, ruke operemo, a otvorimo vodu tek kad ih moramo isprati.

Isto je i s pranjem zuba, kose, brijanjem ili tuširanjem. Za Katju štednja nije strana. “Ja smatram da već tako živim gledam gdje mogu zatvorit vodu i uštedjet mislim da mi ovo neće promijenit život puno”, kazala je.

Voće i povrće mogu se oprati u posudi, a ta ista voda iskoristiti za oprati tanjur ili zaliti kućnu biljku. Perilice suđa i odjeće neka pri pranju budu pune.

“Smatram da ima puno načina na koje možemo uštedjeti vodu samo je bitno hoćemo li to ponaosob odabrati tako živjeti”, govori Katja.

I prije nastupanja mjera na snagu, gradovi i općine već su krenule sa štednjom. Tuševi na plažama zatvoreni su već dva dana, pa turisti negoduju. S druge strane – građani štednju podupiru.

“A čujte, takva je situacija. Trebaju se svi prilagodit, pridonijet koliko je moguće i to je to. Čekamo kišu, pa ćemo vidjet šta će bit”, kaže Alen.

“Voda je ograničena. O nama ovisi najviše koliko budemo odgovorni, racionalni… Vidim da su građani to dobro prihvatili. Izvući ćemo ovu sezonu na način da ne moramo uvoditi teže restrikcije”, kazuje župan Miletić.

Ukoliko budemo odgovorni, zaključuje, vode će biti dovoljno!, izvještava Petra Fabian Kapov za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari