OTROVNE I BRZE

Video | Sve je više susreta sa zmijama. Što uopće učiniti ako dođe do ugriza?

Neki savjeti iz davnina, tvrde liječnici, više ne vrijede…

Otrovan i brz kada napada. No, poskok neće krenuti na ljude – samo ako se osjeti ugrožen ili ako mu se nađu na putu. Najizloženiji su oni koji odlaze u planine i šume ili rade u polju…

“Razlikujem ih što sam ih gledao, što sam ih hvatao… Evo ovdje me poskok ujeo. Poskok je malo kraći, malo deblji, ima iznad rožak, mali roščić”, objašnjava Mate iz Podstrane.

U Hrvatskoj žive tri otrovnice: žutokrug, riđovka i poskok. Najbolja prevencija je dobra odjeća i obuća, šetnja sa štapom, ali i izbjegavanje grmlja.

“Zmija će vas prije osjetiti vibracijom nego vidom, tako da će vas ona osjetiti na daleko i ona se uglavnom makne, ali ako baš potrefi da ste vidjeli, ostanite mirni na mjestu. Zmija ide svojim putem, vi ste njoj totalno nezanimljivi”, govori Antoša Karanušić, stručnjak za zmije.

Nezgode se ipak događaju, a prosječno godišnje u Dalmaciji bude do desetak ugriza. Tada je najvažnije mirovati i ne podvezivati mjesto ugriza.

“Ne preporučuje se razrezivati mjesto ujeda. Ono staro mišljenje da treba isisati otrov to se isto ne preporuča. Sad se preporuča imobilizirati taj dio koji je ugrižen i što prije zatražiti hitnu medicinsku pomoć”, objašnjava Dragan Ledina, liječnik na Klinici za infektologiju KBC Split

Splitska bolnica ima u zalihama osam doza seruma, što je kažu dovoljno za njihove potrebe.

“Ako se radi o otrovnici vrlo brzo dolazi do otoka ruke, noge, ekstremiteta zahvaćenog… Mogu se javiti dalje znaci trovanja zmijskih otrovom kao recimo povraćanje, spuštanje kapaka, pospanosti…”, prepričava Ledina.

Ugriz poskoka može biti smrtonosan, a tada je najgori neprijatelj panika zbog koje otrov brže putuje kroz organizam. Najvažnije je ostati miran i što prije potražiti liječničku pomoć, izvještava Dragana Eterović za RTL.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views