Osim finih jela koje BuzzFeed nabraja, s žaljenjem primjećuje kako su hrvatska vina premalo poznata u inozemstvu, zbog slabog izvoza. Što reći, nego šteta
Popularni portal BuzzFeed svojski je izreklamirao Hrvatsku. Napravio je listu jela i vina zbog kojih se isplati godišnji odmor provesti u zemlji koju naziva ‘rajem za sladokusce’.
Na sumnjamo da ćete se složiti s listom BuzzFeedom i komentarima.
Hobotnica – “Razumijemo ako vam na fotografiji izgleda malo ljigavo, ali morate je probati jer je j…. ukusna”.
Kamenice – “Dalmacija je poznata i po ovim bebama. Većina ih dolazi iz Stona. Vidite li kako su ogromne?”
Carpaccio – “Tanko narezano sirovo meso ili riba popularno je na obali i to iz dobrog razloga: Hrvatska se nalazi preko puta Italije, zemlje iz koje potječe to jelo.”
Rižoto od plodova mora – “s ovim jelom ne možete pogriješiti. To je zato što je Jadransko more nezagađeno, a time i sve što živi u njemu.”
Maslinovo ulje – “Možda ne znate, ali Hrvatska je zemlja maslinovog ulja. U mnogim konobama – to je dalmatinska riječ za restorane tradicionalne kuhinje, predjela su maslinovo ulje i kruh.”
Sir – “Vrlo, vrlo svjež i domaći.”
Domaće vino – “Imaju više od 300 vinskih regija…na našu žalost, nemaju razvijen izvoz zbog čega možda niste čuli za hrvatska vina”.
Domaća tjestenina – “Hrvatska je dobro poznata po domaćoj tjetsenini. Špageti ili njoki sa svježim sirom su u svakodnevnoj ponudi”.
Burek – “Možete ga naći u svakoj pekarnici. Lokalci preferiraju burek koji rade njihove mame, ali i onaj iz pekara drže odličnim”.
Ćevapi – “Dobro začinjeno mesou obliku kobasica koje dolazi u pecivu s mnogo dodataka, ali zbog načina na koji ga pripremaju, ovo jelo je puno ukusnije nego što zvuči”, piše BuzzFeed i dodaje da se ćevapi uvriježeno jedu s kečapom. Tu ćemo ih morati ispraviti. Jedu se s lukom i kajmakom ili ajvarom.
Žestice – Hrvatska je poznata po rakiji i domaćim likerima. Prije jela da vas zagrije, a poslije da vam pomogne probaviti ono što ste pojeli”
Bijela riba i blitva – “Jedno od tradicionalnih dalmatinskih jela. Lokalci ga pripremaju i po nekoliko puta na tjedan i morate ga probati. Riba je spreljena vrlo jednostavno, s malo maslinovog ulja, a blitva je skuhana s krumpirom i izgnječena. Jedan Dalmatinac nam je rekao da oni jedu toliko blitve da ih u ostalim djelovima zemlje zovu ‘blitvari’.
Kolač od badema – “Tradicionalna dalmatinska slatsica, spravlja se od badema i svježeg sira i čestt je ‘gost’ na rođendaskim proslavama i specijalnim prilikama.”
Rožata – “Vrsta tradicionalnog pudinga, priprema se na dubrovačkom području”.
Marijana Markelić