OTVOREN „SKIJAŠKI DOM“: U Mrkoplju je rođeno hrvatsko skijanje, a sada imaju i prvi hostel!

Uz osam osoba sa registriranih 20 ležaja, u hostelu se nalaze restoran, pomoćne prostorije, mala sala za seminare i prezentacije te knjižnica

U petak je u Mrkoplju pod Čelimbašom svečano otvoren “Skijaški dom”, prvi hostel u povijesti Mrkoplja. “Skijaški dom” svečano su otvorili župan Zlatko Komadina, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i športa Janica Kostelić i načelnik Općine Mrkopalj Ivica Padavić.

skijaški1

Hostel je tako postao dio ponude trgovačkog društva „Mrzle drage“ u vlasništvu Općine Mrkopalj.

“U Mrkoplju je rođeno hrvatsko skijanje 1913. godine pa tako ove godine otvaramo “Skijaški dom” u podnožju staze Čelimbaše. Staza radi, prema tom bit će skijanja i ove godine, a dodatno ćemo urediti i druge staze tako da ovdje imamo sve uvjete za razvoj svih alpskih i nordijskih disciplina. Jedina smo županija u Hrvatskoj koja ima uvjete za sve sportove, od jedrenja na moru, plivanja, vaterpola pa do snježnih sportova. 2,5 milijuna kuna do sada je utrošeno u stazu i ovaj dom, od čega je 2 milijuna osigurala Županija a pola milijuna kuna Općina Mrkopalj, a nabavljen je i ratrak vrijednosti 700.00,00 kn. Potrebno je sada napraviti projektnu dokumentaciju za drugu stazu, vidjeti može li se sustav zasnježenja izvesti barem u nekom dijelu, a danas ćemo imati sastanak na temu razvoja nordijskog sporta i uređenja staza”, rekao je župan Komadina.

skijaški2

Načelnik Općine Mrkopalj Ivica Padavić istaknuo je odličnu suradnju sa Primorskom-goranskom županijom koja se pokazala i na ovom projektu.

“Primorsko-goranska županija nas u svemu prati sa 80% i sad kad smo uredili skijalište i žičaru krenuli smo uređivati ovaj hostel koji danas otvaramo i koji u svojoj ponudi ima 20 ležajeva. Ovaj objekt mislimo koristiti kao multiplikacijski objekt, kao objekt za razna događanja pa možda i osmišljavanja u budućnosti djelatnosti Škole Mira s radionicom za djecu”, rekao je načelnik Padavić.

Pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i športa Janica Kostelić istaknula je važnost otvorenja hostela uz samu stazu.

“Vrlo je važno imati hostel u blizini skijališta da se može potpuno posvetiti treningu i koncentraciji samo na trening. Preporučit ću Skijaškom savezu da se možda neki treninzi i pripreme održe ovdje. Ja nisam imala prilike nikada ovdje trenirati, a brat je bio na otvaranju skijaških staza i žičare tako da se nadam da je ovo prvi korak prema češćem boravku”, rekla je Janica Kostelić .

skijaški3

Uz osam osoba sa registriranih 20 ležaja, u hostelu se nalaze restoran, pomoćne prostorije, mala sala za seminare i prezentacije, te knjižnica Franje Starčevića, idejnog osnivača poznate Škole Mira koja je u vrijeme Domovinskog rata djelovala u prostoru današnjeg Skijaškog doma.

Foto: PGŽ

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari