OPASAN TREND

Video | Dječak sjedio na cesti, umalo stradao zbog TikTok izazova. Vozač dobio pismo isprike: ‘Da sam vozio malo brže…’

Foto: FACEBOOK SCREENSHOT

Zabava na društvenim mrežama može biti izrazito opasna!

U mraku, nasred ulice mladić sjedi na stolici – prizor je to koji je šokirao Osječanina Branimira. Automobil je zaustavio u zadnji tren.

“Dijete je sjedilo na stolcu, točno negdje na sredini voznog traka. I nije se micalo. Ja sam došao tik do njega i čekao sam da vidim šta se događa dalje. Tek kad sam došao jako blizu sam vidio da dijete tipka na mobitelu”, prepričava Branimir Hackenberger Kuruzović, profesor na osječkom fakultetu, izvještava Karla Vidović za RTL.hr.

A potom se ustao i otišao. Ova opasna igra najnoviji je izazov na najpopularnijoj društvenoj mreži za mlade – TikToku. Po struci profesor, Branimir se pita što bi bilo da 15-godišnjaka nije primijetio na vrijeme…

“Da sam vozio 50 recimo, 60 kilometara na sat, nisam siguran da bi stigao stati, jer je on bio u mraku. Dakle to dijete bi danas bilo teški invalid ili više ne bi bilo živo”, kazuje Hackenberger Kutuzović.

Kako bi upozorio vozače na opasan trend popularan među klincima – objavio je video na Facebooku. A onda mu se javila majka dječaka…

“Poslala mi je poruku sa isprikom i rekla je da je izvan sebe, da je ona sumnjala da se nešto događa već neko vrijeme jer da je to dijete došlo i mokro i zaliveno i tako dalje, dakle oni rade svakakve nepodopštine i da je zahvalna što evo sada zna zaista iz prve ruke što se zapravo dogodilo i da će poduzeti sve da se to više ne događa”, rekao je.

A ne događa se prvi put. Od penjanja na gajbe i istrčavanja pred kamione do takozvanog Blackout izazova ili igre gušenja do nesvjestice zbog koje je dosad život izgubilo 80 djece. A sve zbog pet minuta slave…

“Nisu dovoljno kognitivno zreli da shvate kakve to sve opasnosti nosi sa sobom. I povezano s ovime egocentrizmom, vrlo često ide način razmišljanja ‘neće to meni se dogoditi, to se događa nekome drugome’, a kada se dogodi onda je to kasno”, kazuje Marija Crnković, klinička psihologinja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Tu je uloga roditelja posebno važna, napominju u Centru za sigurniji internet.

“Bez obzira, roditelji ni ne moraju baratati TikTokom, ali mogu u određenom trenutku sjesti s djetetom i da mu dijete pokaže taj svijet u kojem provodi toliko vremena i onda kroz razgovor ga mogu upozoriti šta se dešava i koje su neke opasnosti koje se mogu desiti prateći takve opasne izazove”, objašnjava voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak.

Izazovi su daleko od zabave i dječje igre. Mladi Osječanin srećom nije ozlijeđen, ali neće proći nekažnjeno – iz osječke policije potvrdili su nam da će mladića prijaviti za – prometni prekršaj, izvještava Karla Vidović za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari