NOVA POŠAST PRIJETI

Nakon korone i majmunskih boginja svijetom se širi i ‘gripa rajčica’: ‘Djeca su izložena povećanom riziku’

Infekcija je dobila ime jer uzrokuje erupciju crvenih bolnih mjehurića po tijelu čovjeka koji se zatim postupno povećavaju do veličine rajčice

Liječnici u Indiji oglasili su uzbunu zbog novog virusa nazvanog ‘gripa od rajčice’ koji je zarazio desetke djece. Virus je uočen u svibnju u južnoj državi Kerala i strahuje se da je riječ o novoj bolesti ruku, stopala i usta, piše DailyMail.

Stručnjaci također ispituju radi li se o posljedicama infekcije koju prenose komarci, ali ne isključuju i da je riječ o nekom novom uzročniku.

Do sada je kod 82 djece mlađe od pet godina dijagnosticirana gripa od rajčice, a još 26 djece do 10 godina se tretiraju kao sumnjivi slučajevi.

Mjehurići se povećavaju do veličine rajčice

Infekcija je dobila ime jer uzrokuje “erupciju” crvenih bolnih mjehurića po tijelu čovjeka koji se zatim postupno povećavaju do veličine rajčice. Većina pacijenata također ima visoku temperaturu i intenzivne bolove u zglobovima, ali su također zabilježeni umor, mučnina i proljev.

Liječnici kažu da je gripa vrlo zarazna i strahuju da bi se mogla proširiti na odraslu populaciju ako se trenutna epidemija ne stavi pod kontrolu.

“Djeca su izložena povećanom riziku jer su virusne infekcije česte u ovoj dobnoj skupini i vjerojatno će se širiti bliskim kontaktom. Mala djeca također su sklona ovoj infekciji korištenjem pelena, dodirivanjem nečistih površina, kao i stavljanjem stvari izravno u usta”, kažu liječnici.

Izolacija pet do sedam dana

Trenutačno ne postoji test ili liječenje za virus. Liječnici kažu da bi sve pacijente trebalo izolirati pet do sedam dana od pojave simptoma i da bi se trebali odmarati, piti puno tekućine i uzimati paracetamol.

Spužve umočene u toplu vodu mogu se primijeniti kako bi se ograničila iritacija od osipa., piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari