OBLACI NOSE IZNENAĐENJE

Stiže nam promjena vremena, a s njom i pojava koju najviše mrze vozači

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

‘Nije neobično da saharska prašina dolazi u Europu u ovo doba godine. Tipične posljedice su crvena ili narančasta boja neba, a potencijalno i utjecaj na kvalitetu zraka’, kaže Mark Parrington iz Copernicusa

Prema prognozi Copernicusa, servisa za praćenje zbivanja u atmosferi, uskoro počinje prvo veliko ovogodišnje premještanje saharske prašine. Ona bi preko Pirinejskog poluotoka i Francuske sljedećih dana trebala stići i do središnje i istočne Europe, a time i do Hrvatske.

Copernicus predviđa da će danas i sutra, 21. i 22. veljače, oblak prašine prijeći Francusku, a zatim se nadviti iznad dijelova središnje i istočne Europe. Krajem tjedna uslijedit će još jedna epizoda premještanja saharske prašine, ali preko Mediterana, kasnije ovaj tjedan.

Crvena boja neba i saharska prašna u zraku

“Nije neobično da saharska prašina dolazi u Europu u ovo doba godine. Tipične posljedice su crvena ili narančasta boja neba, a potencijalno i utjecaj na kvalitetu zraka na površini, pogotovo u Španjolskoj i Portugalu. Posljednjih godina vidjeli smo saharsku prašinu na tlu u Pirinejima i Alpama, gdje su planine dovoljno visoke da prekinu premještanje prašine na većim visinama”, kazao je Mark Parrington, viši znanstvenik u Copernicusu.

Saharska prašina može izazvati negativne posljedice po zdravlje poput pogoršanja alergija zbog povećanog broja čestica u zraku. Atmosferske čestice prašine također mogu imati utjecaj na proizvodnju solarne energije jer odvraćaju solarnu radijaciju i smanjuju proizvodnju energije. Stoga je važno predvidjeti kretanje i gustoću oblaka prašine kako bi se mogle poduzeti potrebne mjere za zaštitu javnog zdravlja.

Ono što se građanima, prije svega vozačima može savjetovati jest da sljedećh dana ne peru svoje automobile jer bi im posao zbog ‘prljave kiše’ mogao biti uzaludan, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari