SOS ZA CIPELE

Video | Braća Cvijić restauriraju cipele: ‘Čovjek je donio obuću u 2 dijela, a mi smo ih spojili, obojali i vratili…

Umjesto u smeću obuća koja završi na njihovom stolu dobije novi sjaj. Od velikih trgovačkih lanaca otkupljuju robu s greškom i nakon popravka je prodaju po povoljnijim cijenama. Sprečavaju gomilanje otpada i bore se za zaštitu okoliša

Čišćenje, bojenje, šivanje. U radionici braće Cvijić uništene tenisice i cipele dobivaju novi život.

“Najveći stupanj oštećenja je bio kada je čovjek došao i donio cipele u dva dijela i zamolio da mu spasimo cipele. Mi smo te cipele spojili natrag, vratili boju, osvježili i vratili samu dušu cipeli”, kaže Adrian Cvijić, vlasnik tvrtke za restauraciju i prodaju obuće.

Kaže da je da ideju došao kad nije imao novaca da si kupi nove tenisice. “Onda sam pomislio zašto ne bi stare pretvorio u nove. I tako od jednog para do drugog, trećeg četvrtog i ovdje smo”, kaže Adrian.

Pridružio mu se stariji brat. Imaju 11 zaposlenih, a uz obuću popravljaju i torbe. Kažu na ovaj način bore se i za zaštitu okoliša.

“Tekstilne i obućarske industrije su među najvećim zagađivačima okoliša. Mi smo protiv toga da se nešto kupi, baci, kupi, baci. Težimo tome da kad se nešto kupi da mu se produlji vijek trajanja i da krajnji kupac uštedi novac”, kaže Kristian Cvijić, vlasnik tvrtke za restauraciju i prodaju obuće.

Braća kažu da su davno prestali brojati koliko su dosad obuće popravili i oslikali prema željama svojih mušterija.

“Bile su skroz potrošene, oderane na par mjesta, on ih je pofarbao, pokrpao đon, popravio kožu. Doslovno izgledaju kao nove. Za manji iznos dobiješ nove tenisice što je isplativije nego kupiti nove”, kaže oduševljena mušterija, Zagrepčanin Tin Budak.

Braća ne planiraju stati. Odlučili su otvoriti trgovinu u kojoj će prodavati obuću s greškom. Onu koja se vraća u velike trgovačke lance i koja bi u suprotnom bila uništena.

“Kako bi spriječili zagađivanje okoliša na taj način, nama dolaze tenisice. Mi ih sredimo, popravimo, stavljamo na naše police i prodajemo za 50 do 80 posto jeftinije od te cijene u trgovačkim lancima”, kaže Kristian Cvijić dok njegov brat Adrian kaže da će biti zadovoljan i miran kada će više biti restauriranih cipela nego kupljenih cipela.

Braća se nadaju se da će na ovaj način kod sve više ljudi podići svijest o važnosti zaštite okoliša, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari