Omiljena i zdrava namirnica rado se priprema s jajima, ali cijena će mnoge odbiti
Šparogu mnogi smatraju delicijom koja ima i izraženu zdravstvenu vrijednost za ljude pa se ta namirnica na tržnicama iščekuje s velikim nestrpljenjem.
Šparoge su se ovih dana pojavile na riječkoj tržnici s cijenom od 40 do 50 eura za kilogram, što znači da se ‘mac’ prodaje za 4-5 eura.
Mnogi će reći – jako visoka cijena koja odbija kupce, no sigurno će biti i puno onih koji neće štedjeti na omiljenoj namirnici za koju smatraju da će im poboljšati ili ‘pročistiti’ neke funkcije organizma.
Zašto bi šparoge trebale biti dio prehrane
Šparoge su poznate kao izvrstan izvor folne kiseline, vitamina B skupine, esencijalnog za pravilnu diobu stanica i sintezu DNA te bitnog za zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Šparoge su također izvor blagotvornih fitonutrijenata za zdravlje, poput beta-karotena, luteina i zeaksantina koji mogu djelovati kao snažni antioksidansi i štititi stanice od oksidativnih oštećenja koja nastaju zbog djelovanja slobodnih radikala.
Budući da su bogate nutrijentima, a siromašne kalorijama – jedna šalica kuhanih šparoga osigurava svega 43 kalorije, šparoge je poželjno uvrstiti u ”najzdraviji način prehrane”.