Turistička zajednica Kvarnera nastavlja sa svojim aktivnostima usmjerenim ka osvajanju titule Europske regije gastronomije te je Lošinjski krokant Crocantessu prijavila na svjetsko natjecanje World Food Gift Challenge 2024 i osvojila prvo mjesto u kategoriji “Best innovation on tradition 2024”!
Lošinjski krokant je tradicionalna slastica lošinjskih kapetana, osobito popularna u zlatno doba lošinjskog pomorstva tijekom 18. i 19. stoljeća. Crocantessu, modernu interpretaciju ovog klasika, prema obiteljskom receptu ručno proizvodi lošinjska tvrtka Porat d.o.o. Ova iznimno dobro prihvaćena poslastica već je postala omiljeni suvenir među Lošinjanima i posjetiteljima otoka, naglašavajući bogatu kulturnu baštinu ovog područja.
Uz to, Crocantessa nastavlja oživljavati tradiciju Lošinjskog krokanta, koji se i danas razbija sabljom na gotovo svakoj svečanosti.
“Još jedna svjetska prestižna nagrada stigla je na Kvarner! Nakon što je Kvarner potvrđen kao kandidat za osvajanje titule Europske regije gastronomije u 2026. godini, osvajanje ove prestižne nagrade za naš Lošinjski Krokant Crocantessu predstavlja samo jedan segment naših aktivnosti usmjerenih prema međunarodnom tržištu i našem nastojanju da Kvarner istaknemo kao vrhunsku gastronomsku destinaciju. Želim zahvaliti članovima međunarodnog stručnog žirija platforme IGCAT koji su prepoznali našu predanost brendiranju gastronomije, očuvanju kulturne baštine i promociji lokalnih proizvoda”, izjavila je dr.sc. Irena Peršić Živadinov.