EVO REZULTATA

JK GALEB: Mladi riječki jedriličari postigli izvanredan uspjeh na međunarodnoj regati u Ženevi

Proteklog vikenda u Ženevi je održana prestižna međunarodna regata u timskom jedrenju za klasu Optimist.

Natjecalo se osam timova s po četiri jedriličara, iz Francuske, Italije, Finske, Monaka, Hrvatske i domaćina Švicarske.

Hrvatsku su predstavljala dva tima iz JK Galeb iz Kostrene: Galeb 1, u sastavu Ema Grabar, Juraj Lencović, Matteo Matković i Vito Škufca te Galeb 2, u sastavu Ana Perušić, Albert Lebinac, Leon i Noel Matković, pod vodstvom trenera Darija Klibe.

Nakon kvalifikacijskih regata po sistemu “svatko sa svakim”, Galeb 1 plasirao se u završne dvoboje, dok je Galeb 2 završio svoj nastup. U četvrtfinalu, Galeb 1 pobijedio je talijanski tim, a potom je u polufinalu s 2:0 nadvladao ekipu iz Finske.

U nedjelju, finalnog dana jedrenja, zapuhao je vjetar brzine 20-25 čvorova. U finalu su se susreli Galeb 1 i ekipa Francuske. U oba plova  Galeb 1 je prvi prošao cilj, ali po dolasku na kopno, regatni odbor je iznenadio oba tima objavom da je zbog tehničke sudačke odluke pobjedu u prvom plovu odnijela Francuska, iako je optimist Galeba završio utrku s dvije duljine prednosti.

Zbog ove neobične odluke, rezultat je izjednačen na 1:1, što je zahtijevalo održavanje odlučujućeg plova. Ipak, zbog neshvatljive odluke bez čvrstih argumenata, tim Galeb 1 odlučio je ne pojaviti se na startu, čime je pobjedu prepustio Francuzima.

Unatoč odluci sudaca, JK Galeb je ostvario veliki uspjeh osvajanjem drugog mjesta. Čestitke zaslužuje i tim Galeb 2, kao i trener Dario Kliba, na izvrsnom nastupu.

Dva naslova prvaka Hrvatske za JK Galeb

Proteklog vikenda, u organizaciji JK Vega iz Pule, održano je Otvoreno prvenstvo Hrvatske u jedrenju za klasu 420. U petak su održana dva plova po nestabilnom burinu brzine 6-8 čvorova, dok je subota prošla bez plovova zbog nedostatka vjetra. U nedjelju je održan posljednji plov po tramontani jačine 7-9 čvorova. Natjecalo se 13 posada iz Hrvatske i Slovenije.

Ukupni pobjednici bili su Rok Kovačič i Lara Božič iz JK Pirat Portorož, dok su drugo i treće mjesto također osvojile slovenske posade. Četvrto mjesto zauzeli su Mark Maglica i Luka Kamber iz kostrenskog Galeba.

Maglica i Kamber osvojili su naslov prvaka Hrvatske u apsolutnoj konkurenciji među 10 hrvatskih posada, dok je zasluge za ovaj uspjeh zaslužno dijelom i mladi trener Edo Fike, kojemu je ovo prvi veliki trenerski uspjeh te kondicijski trener Luka Cvitan.

U kategoriji do 17 godina, član Galeba Karlo Gobić, zajedno s Ianom Kosanovićem iz JK Vega, zauzeo je četvrto mjesto.

Karlo Ugrin prvak u klasi iQFOIL

Ambicije Galeba usmjerene su i prema klasi iQFOIL. Također, prošlog vikenda u Bolu na Braču održano je Prvenstvo Hrvatske u jedrenju na dasci u klasi iQFOIL. Po jakom zapadnjaku brzine 20-25 čvorova, naslov prvaka Hrvatske u kategoriji do 17 godina osvojio je Karlo Ugrin iz kostrenskog Galeba.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari