SVJETSKI DAN FARMACEUTA

Farmaceuti: “Lijekovi za živce najčešće korištena skupina lijekova u Hrvatskoj”

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Na obilježavanju Svjetskog dana farmaceuta, stručnjaci su upozorili da u Hrvatskoj nedostaje oko 500 ljekarnika. Mladi farmaceuti se sve teže odlučuju za rad u ljekarnama, unatoč njihovoj ključnoj ulozi u zdravstvenom sustavu. Ana Soldo iz Hrvatske ljekarničke komore istaknula je da su nefleksibilno radno vrijeme, visoka razina administrativnih obveza i pritisak pacijenata glavni razlozi za ovu situaciju.

Soldo je napomenula da u trenutnim uvjetima teško pronalaze farmaceute koji žele raditi u ljekarnama, te da u smjenama često radi manje od dva ljekarnika, dok je u razvijenijim zemljama taj broj između pet i šest. Također, plaće u ljekarnama su znatno niže od prosjeka u javnom sektoru, što dodatno otežava privlačenje novih radnika.

Farmaceuti igraju vitalnu ulogu u osiguravanju pristupa lijekovima i edukaciji pacijenata. Soldo je upozorila na sve veću potrebu za pravilnom upotrebom lijekova, posebno u svjetlu porasta depresije i anksioznosti u Hrvatskoj, koje su porasle za 25 posto. Pored toga, više od polovice Hrvata ima arterijsku hipertenziju, a mnogi od njih ne uzimaju lijekove redovito.

Obilježavanje Svjetskog dana farmaceuta služi kako bi se istaknula važnost farmaceuta u zdravstvenom sustavu i potreba za njihovim angažmanom u liječenju kroničnih bolesti i podizanju zdravstvene pismenosti među građanima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari