80 SUDIONIKA

Održana 7. Nacionalna konferencija savjeta mladih u Rijeci

U organizaciji Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i Grada Rijeke, u Rijeci je od 27. do 29. rujna održana 7. Nacionalna konferencija savjeta mladih, s ciljem jačanja uloge savjeta mladih u donošenju odluka i lokalnim politikama, koja je okupila više od 80 sudionika iz 32 grada i županije.

Konferencija je uključivala edukativne i praktične dijelove te razmjenu primjera dobre prakse, a završila je vođenim obilaskom Palače šećerane.

Nacionalna konferencija savjeta mladih predstavlja središnji godišnji susret mladih iz cijele Hrvatske te okuplja brojne predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave i savjeta mladih s ciljem jačanja uloge savjeta mladih u procesima donošenja odluka i kreiranju lokalnih politika kao i izgradnji kapaciteta samih članova savjeta mladih te je ove godine okupila više od 80 sudionika iz ukupno 32 grada i županije Hrvatske.

Predstavljeni primjeri dobre prakse rada s mladima diljem Hrvatske

Sadržajni trodnevni program otpočeo je u prostoru Muzeja moderne i suvremene umjetnosti prilikom čega su u svečanom obraćanju sudionike pozdravili riječki gradonačelnik Marko Filipović i predsjednik Savjeta mladih Grada Rijeke Luka Čanković, uz prisustvo zamjenika gradonačelnika Gorana Palčevskog, predsjednice Gradskog vijeća Grada Rijeke Ane Trošelj, pročelnice Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke Ive Erceg i pročelnice Upravnog odjela za poslove Gradonačelnika, Gradskog vijeća i mjesnu samoupravu Verene Lelas Turak. Ceremoniju otvaranja sjajnim je glazbenim nastupom upotpunio mladi riječki glazbenik Sergej Božić.

Program je potom nastavljen predstavljanjem primjera dobre prakse rada s mladima s ciljem upoznavanja sudionika s inovativnim inicijativama koje se uspješno provode u različitim dijelovima zemlje, a usmjerene su na poboljšanje kvalitete života mladih. Osim Rijeke, koja se predstavila s primjerom Zdravstvenog odgoja i obrazovanja koji se od ove školske godine eksperimentalno uvodi u riječke osnovne škole, sudionici su imali priliku upoznati se s inicijativama Grada Labina (Besplatna sportska infrastruktura mladima), Samobora (Senzorne kino projekcije za mlade), Varaždina (Zaklada solidarnosti za mlade u problemu i stambena zajednica za mlade iz domova za nezbrinutu djecu), Vrgorca (TOP stipendije financirane od javno-privatnog partnerstva Grada i realnog sektora), Rovinja (Priručnik za opuštanje za mentalno zdravlje mladih), Makarske (Sufinanciranje medicinski potpomognute oplodnje za mlade) i Pazina (Od ideje do Lokalnog programa za mlade).

Večer prvoga dana je zaključena u neformalnoj atmosferi, uz ugodno druženje i umrežavanje.

Rasprava o izazovima u radu i traženje rješenja za bolju učinkovitost savjeta mladih

Drugi, najsadržajniji dan konferencije, održan je u prostoru Grand Hotela Bonavia, uključivši edukativni i praktični dio. Ovaj dan obilježila su stručna i zanimljiva predavanja renomiranih predavača. Program je otvorio dr. sc. Boris Jokić iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu prezentacijom na temu nastavnog predmeta Škola i zajednica (ŠiZ), usmjerenom na aktivno sudjelovanje učenika u strukturiranim aktivnostima učenja usmjerenih prepoznavanju, analiziranju i kritičkom promišljanju vezanih uz probleme u svojoj lokalnoj zajednici. Uslijedilo je predavanje doc. dr. sc. Matije Miloša s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci kojim je kroz ustavnopravnu perspektivnu analiziran položaj mladih u Republici Hrvatskoj. Eli Pijaca Plavšić kao koordinatorica projekta predstavila je već ranije spomenuti program riječkog Zdravstvenog odgoja i obrazovanja dok je edukativni dio programa završen izlaganjem arhitekta Ivana Vadanjela o pilot projektu stambenih zadruga za mlade u Križevcima.

Sudionici su imali priliku prisustvovati panelu tijekom kojeg su raspravljali o izazovima u radu i zajednički tražili rješenja za bolju učinkovitost savjeta mladih. Panel je održan pod moderaturom međunarodno prepoznatog stručnjaka za mlade doc. dr. sc. Marka Kovačića, dok su paneliste činili predstavnici izvršnih i zakonodavnih tijela jedinica lokalnih i područnih samouprava u Republici Hrvatskoj koji su se svojedobno ujedno i istaknuli u radu savjeta mladih: Marko Martinčević (član Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije), Ivana Prica (članica Gradskog vijeća Grada Rijeke), Kristian Tončić (član Gradskog vijeća Grada Opatije); Robert Matić (član Županijske skupštine Primorsko-goranske županije) i Bojan Ivošević (zamjenik gradonačelnika Grada Splita).

Subotnji, a ujedno i formalni dio programa u Grand Hotelu Bonavia, zaključen je praktičnim dijelom na kojem su sudionici definirali godišnje ciljeve savjeta mladih koji će usmjeravati rad savjeta mladih u nadolazećoj godini, a održan je pod koordinacijom članova Udruge Delta i Centra tehničke kulture Rijeka.

U večernjim satima, sudionici konferencije u opuštenoj atmosferi okupili su se na zajedničkom druženju u restoranu Azura. Tom prilikom, pozdravne govore održali su pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke Iva Erceg i predsjednik Savjeta mladih Luka Čanković, izrazivši zadovoljstvo uspješnim tijekom konferencije i zahvalivši svim sudionicima na aktivnom doprinosu.

Posljednji dan konferencije obilježio je vođeni obilazak Palače šećerane, jedne od najznačajnijih povijesnih građevina u Rijeci. Ovaj poseban kulturni program bio je prilika za aktivni odmor nakon dva intenzivna dana te za bolje upoznavanje s kulturnom baštinom grada domaćina. Sudionici su s velikim zanimanjem pratili povijesnu priču o Palači šećerane, a obilazak je bio odlično prihvaćen.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari