ODLIČNO

PGŽ osigurala pomoćnike u nastavi za 179 učenika

Foto: Unsplash/ A.S:

Primorsko-goranska županija osigurala je 167 pomoćnika u nastavi za 179 učenika s teškoćama u razvoju. U školskoj 2024./2025. godini prijavljen je 21 učenik i 19 pomoćnika više nego prošle godine, izvijestio je pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan.

Predstavljajući projekt „Uz pomoćnike u nastavi do inkluzivnog obrazovanja u Primorsko-goranskoj županiji“ na redovitoj konferenciji za novinare naglasio je da se njime osigurava potpora pomoćnika u 27 osnovnih i 15 srednjih škola kojima je osnivač Primorsko-goranska županija. Ukupna vrijednost iznosi oko 1,1 milijun koji, od čega je 140 tisuća eura sufinancirano od strane Županije dok je preostali iznos osiguran kroz bespovratna sredstva Europske unije.

Pročelnik je izvijestio i o odabiru projekata promocije turizma naglasivši da je iz Proračuna Županije za 2024. godinu raspoređeno 150 tisuća eura za organizaciju 13 turističkih manifestacija gradova i općina, među kojima su obilježavanje 180 godina turizma u Opatiji, obilježavanje 150 godina turizma u Fužinama te 500. Krčki sajam.

Što se tiče aktualnosti iz resora zdravstva, Lječilištu Veli Lošinj i Thalassotherapiji Crikvenica raspoređena su sredstva u iznosu od po 132.700,00 eura za udio troškova u realizaciji projekata sufinanciranih od strane Ministarstva turizma i sporta.

Lječilište Veli Lošinj planira rekonstrukciju turističko-ugostiteljske građevine Park IV u ukupnoj vrijednosti od 3,6 milijuna eura, od čega je 2 milijuna eura sufinancirano dok će Thalassotherapia Crikvenica izvesti radove na adaptaciji smještajnog objekta Smiljka i adaptaciju terapeutskog bazena. Vrijednost investicije kreće se oko 6,1 milijun eura, od kojih je 5 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Pročelnica UO za pomorsko dobro, promet i veze Linčić Mužić govorila je o odabiru projekata za drugu raspodjelu sredstava za poticanje rada Županijskih lučkih uprava u 2024. godini. Kako je navela, PGŽ će s iznosom od 900 tisuća eura financirati 24 projekta lučke infrastrukture koje će provoditi pet Županijskih lučkih uprava. Izdvojila je dva financijski i infrastrukturno najopsežnija, sanaciju devet lučkih bazena koji su nedavno dodijeljeni ŽLU Crikvenica na upravljanjem te ugradnju elektroenergetskih niša i pripadajućih elektro ormara s novim sustavom distribucije struje i vode u luci Mali Lošinj. Podsjetila je kako se radi o sredstvima koje Županija uprihodi kroz koncesije te vraća u pomorsko dobro, a prvom raspodjelom dodijeljeno je čak 1,5 milijuna eura.

Iskoristila je priliku za najavu obilježavanja 25. godišnjice osnutka Županijskog operativnog centra za zaštitu mora koje će se održati u petak, 11. studenog 2024. godine s početkom u 11 sati u Interpretacijskom centru maritimne baštine DUBoak u Malinskoj.

Za početak rada ŽOC-a uzima se dan donošenja Plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora od strane Županijske skupština PGŽ 1999. godine, istaknula je pročelnica i naglasila da se radi o vrijednoj obljetnici i prilici za nagrađivanje svih onih koji su doprinijeli njegovom radu. U okviru programa bit će organizirana i pokazna vježba te prezentirana oprema za intervencije. Ako vrijeme bude dopuštalo, obilježavanju će se pridružiti i Krila Kvarnera uz mnoge druge sudionike.

Govoreći o regionalnom razvoju, pročelnik Krpan izdvojio je odluke o 2. odabiru projekata kojima će se sufinancirati izrada dokumentacije za razvojne projekte jedinica lokalne samouprave, potom o odabiru programa/projekata ravnomjernog razvitkarazvoja otoka te Fonda za Gorski kotar. Ukupno je raspoređeno 350 tisuća eura za 17 projekata, a sveukupan iznos u 2024. godini iznosio je 1,5 milijun eura. Oko 70 posto, odnosno oko 900 tisuća eura, usmjereno je na područje Gorskog kotara, a ideja je potaknuti realizaciju onih projekata koje je lokalna zajednica ocijenila kao ključnim u razvoju, zaključio je pročelnik.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari