U POMORSKOM I POVIJESNOM MUZEJU

Binauralnom izvedbom monodrame “Ana Katarina” u Rijeci obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

U povodu Međunarodnog dana bijelog štapa kojem je cilj upoznavanje javnosti sa svakodnevnim izazovima slijepih osoba te podizanja svijesti o važnosti njihova ravnopravnog uključivanja u društvene aktivnosti, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja izvedena je posebna predstava za slijepe i slabovidne osobe, monodrama „Ana Katarina“ u izvedbi Ane Vilenice.

Predstava je nastala u sklopu županijske Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana, a za ovu prigodu, po prvi put u Hrvatskoj, koristio se binauralni zvuk u dramskoj izvedbi.

Binauralni ritam otkrio je njemački znanstvenik H. W. Dove 1839. godine kada je spoznao da, kada se dva zvuka različite frekvencije dovode svaki na jedno uho, mozak „čuje“ treći fantomski zvuk. Mozak pritom počinje emitirati taj signal, koji je jednak razlici između dva signala koji se dovode do ušiju. Taj signal se naziva binauralni ritam.

Pročelnica resornog Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić pozdravila je sudionike kojima je zaželjela da uživaju u predstavi te ih pozvala da obiđu kaštele Frankopana koji su pet i pol stoljeća pisali povijest našega kraja, a koji su danas prilagođeni slijepim i slabovidnim osobama. Posebno se zahvalila Emilu Mandekiću, predsjedniku Udruge slijepih i slabovidnih osoba PGŽ, na kontinuiranoj pomoć pri kreiranju sadržaja i prilagodbi sadržaja za slijepe i slabovidne osobe.

Predsjednik Mandekić zahvalio je Županiji na organizaciji današnjeg događanja, ali i svim godinama podrške i nastojanjima da pomogne slijepim i slabovidnim osobama. Zahvale je uputio i Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja na organizaciji izložbe posvećenoj 75. godišnjici Udruge kroz retrospektivu njezina rada i djelovanja u zajednici.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari