BiH

Kolektivni ispraćaj u Jablanici: Poplave i odroni odnijeli 19 života, poginulo 5 čitavih obitelji

Donja Jablanica, malo hercegovačko selo, oprostila se od svojih tragično stradalih stanovnika, žrtava nedavnih poplava i odrona kamenja. Na kolektivnom ispraćaju 19 nastradalih, među kojima su čitave obitelji, okupila se cijela zajednica, dok je vjersku ceremoniju predvodio poglavar Islamske zajednice u BiH, reis Husein Kavazović.

Najveća tragedija pogodila je upravo ovo selo, kada se zbog poplava i bujica na naselje sručila ogromna količina kamenja iz ilegalnog kamenoloma. Posljednje tijelo pronađeno je tek jučer, čime je završen dugotrajan i emotivan proces potrage.

Šehidi u očima zajednice

“Svaki govor ovdje je suvišan. Ovdje smo da ispratimo našu braću i sestre na bolji svijet”, izjavio je reis Kavazović. U svojoj emotivnoj poruci okupljenima, naglasio je da su stradali živjeli kao uzorni vjernici, nazivajući ih šehidima, te je pozvao zajednicu da ne zaboravi njihove obitelji u ovim teškim trenucima.

Potresne scene viđene su na lokalnim grobljima, gdje su članovi obitelji, prijatelji i susjedi ispraćali voljene nad njihovim tabutima. Tijela 19 stradalih pokopana su na tri različite lokacije u Jablanici.

Gubitak čitavih obitelji

Tragedija je ostavila selo u šoku jer su među stradalima i čitave obitelji: Tufek, Maslo, Imamović, Čilić i Begović. U Jablanici je poginulo 19 osoba, dok su u susjednom Konjicu nastradale četiri osobe, a u Fojnici još tri, što je ukupno 26 žrtava ove prirodne katastrofe. Potraga za jednom nestalom osobom na području Konjica još uvijek traje.

Procijenjena šteta u milijunima eura

Preliminarne procjene materijalne štete izazvane poplavama i odronima u Jablanici dosežu 25 milijuna eura. Načelnik općine Damir Šabanović istaknuo je da je oštećeno 200 objekata, od kojih su 49 potpuno uništeni. Šteta je nanesena i javnim ustanovama, gospodarstvu i poljoprivrednim površinama.

Unatoč tome što su se mnogi već uključili u saniranje posljedica katastrofe, Jablanica i dalje prolazi kroz izazove obnavljanja osnovne infrastrukture poput cesta, te vodoopskrbe i električne energije.

Gomilanje otpada prijeti hidroelektrani

Dodatni problem predstavlja ogromna količina otpada koja se nataložila na ustavi hidroelektrane Grabovica. Zbog poplava i odrona, na tom mjestu se nakupilo oko 50.000 kubičnih metara otpada. Iako su nadležne službe započele s uklanjanjem, procjenjuje se da će trebati najmanje mjesec dana da se sve očisti.

Unatoč izazovima, iz elektroprivrednih tvrtki u Mostaru i Sarajevu poručuju da otpad trenutno ne ugrožava rad hidroelektrane.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari