'RIBLJI KRALJ BLAGDANA'

Kako će izgledati blagdanska trpeza? Cijena bakalara narasla čak 40 posto

Ide nam Badnjak, a s njim i tradicija bez koje Božića nema. Sušeni bakalar, riblji kralj blagdana, koji je iz godinu u godinu sve skuplji

Ribe ima ali eura nema, zaključak je umirovljenika koji svaki cent dvaput važu. Pripreme za blagdansku trpezu kažu, bolje je početi ranije, piše Danas.hr.

“Mislim da je odlična ponuda, a što se tiče priprema ja mislim da penzioneri se ne mogu pripremat za nikakve Božićne blagdane”, rekao je Tomislav iz Splita.

Ide nam Badnjak, a s njim i tradicija bez koje Božića nema. Sušeni bakalar, riblji kralj blagdana, koji je iz godinu u godinu sve skuplji.

“U mojoj obitelji bakalar neće bit, ali nešto zamjena za bakalar”, rekao je Tomislav.

“Običaji se često moraju i mijenjati, sukladno situaciji. Financijskoj, ekonomskoj i tako dalje”, rekao je Mirko iz Splita.

Posljednje tri godine cijena mu je narasla čak četrdeset posto. S trideset i pet eura na gotovo pedeset.

“Poskupilo je sve, a mislim da je cijena solidna. Kad kupite jeftinije izađe nego riba di će vam ih više jest, a di jede jedno, bome. Ne isplati se? Ne”, rekla je Ivana, prodavačica na tržnici.

Alternativa bakalaru su svježe morske delicije, no i one polako cijenom dostižu bakalar. Ipak, da se pronaći ponešto za svačiji džep.

“Pogledajte moje cijene, cipal vam je osam eura, pa uzet dva cipla ispeć, brudet napravit. Imate liganja po 18 eura kilo, ne znam, nekome je puno, ali opet kad je dvoje uzme pola kila i krumpira. Uvijek je može naći alternativa. Tko ima i volje ima i načina”, rekla je Silvana, prodavačica na ribarnici.

Volje ima kažu Splićani, ali ne i eura. I cijene svježe ribe u odnosu na lanjski Božić dodatno su porasle.

“Skupo je sve, skupo je sve. U odnosu na prošlu godinu su cijene išle gore? Jesu, jesu, gore. Koliko po vama otprilike u postotku? Pa ja mislim da je najmanje deset posto, ako ne i više”, rekao je Nediljko iz Splita.

A i loše vrijeme koje stiže, cijene bi moglo dodatno podignuti.

“Čujem prognoze da će za vikend bit strašno neugodno vrime, a i ribari moraju doć kući znate i oni moraju. Znači ako bude petak, subota, nevrime na moru u ponediljak imate samo ostatke ribe. Znači ništa od friške ribe”, rekao je Tiho, prodavač na ribarnici.

A čekate li s kupnjom baš sam Badnjak – proći ćete najskuplje, piše Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari