Liječnici savjetuju uz pranje ruku toplom vodom i sapunom, također i flaširanu vodu
Na kruzerima je u prošloj godini utvrđen rekordan broj slučajeva zaraze norovirusom. Govore to najnoviji podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti prema kojima je 2024. bila najgora u posljednjih 10 godina. Koji su razlozi rekordne zaraze i kako je izbjeći?
Obilazak atraktivnih lokacija na plutajućim resortima koji nema što ne nude, mogli bi zasjeniti mučnine, povraćanje i proljev, piše Danas.hr. Najveći kruzer na svijetu svakog vikenda primi 7 i pol tisuća gostiju, što je uz 2 tisuće članova posade gotovo 10 tisuća ljudi. Zaposlenici ako ne prijave mučninu ili proljev, dobivaju otkaz. Higijenske kontrole za suzbijanje zaraza crijevnih viroza su stroge.
Pridržavanje mjera higijene
Lana Petranović, klizačica na kruzeru, govori: “Uvijek kad ideš u blagovaonu, postavili su neku osobu koja stoji i ne pušta te u blagovaonu dok ne opereš ruke.”
Lana kojoj je najveći svjetski kruzer dom posljednje dvije godine i ondje nastupa na predstavama na ledu, sa zarazom se još nije susrela jer se, kako kaže, pridržava mjera. No, ne kontrolira se samo posadu.
“Goste se stalno upozorava na osobnu higijenu, na redovno pranje ruku i to čak na način na koji to napraviti a da bude efektivno. Znači prilikom svakog ulaska u primjerice restorane”, rekao je Mladen Barukčić, direktor u turističkoj agenciji.
Iako norovirus nazivaju bolest kruzera, zaraza se može pojaviti i na ostalim putovanjima.
“Uobičajeno za pogotovo evo recimo Egipat ili tako nešto, zaista se dešavaju stvari da ljudi imaju tih crijevnih problema, koji su više-manje uzrokovani vodom. Zbog toga mi radimo preporuke našim putnicima da obavezno piju vodu iz flaše”, rekao je Darinko Marković, vlasnik turističke agencije.
Što treba izbjegavati?
Uz pranje ruku toplom vodom i sapunom, flaširanu vodu savjetuju i liječnici. “Treba izbjegavati led kao sredstvo koje stavlja u piće. Dakle pića s ledom jer se to također pravi od tekuće vode. Kad je u pitanju hrana, ona mora biti dobro termnčki obrađena”, rekao je Zoran Barušić, zamjenik ravnatelja Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević
Voće bi se trebalo prati flaširanom vodom i po mogućnosti guliti, salate je najbolje izbjegavati. Za dodatne savjete pitali smo i građane.
Michale iz Njemačke kaže nam kako se postupno navikava na vodu iz slavine, te ju ne pije odmah čim dođe na neko odredište. Lana iz Zagreba smatra da je najbolje ugovoriti dodatno osiguranje. “Definitivno ugovoriti osiguranje! Kako radim u zavodu za osiguranje onda ugovorimo duplo uvijek!”
No i drugi smatraju da je osiguranje najbolje rješenje. “Da se osiguraju, jer su troškovi zdravstveni u inozemstvu visoki.“
Oni koji se dalekim putovanjima bave već 30 godina imaju još jedan: “Dobro jedan štamprl’ ujuto prije doručka popiti. Nečega, malo oštrijega”, savjetuje Darinko Marković. Ali ipak, kako kažu smjernice – bez leda piše Danas.hr.