Na Jadranu se bolje zaradi, ne dolaze konobari samo iz Hrvatske već i iz drugih susjednih država. Turisti ostavljaju napojnice i kada se to sve zbroji s plaćom, to je više nego dovoljno za pristojan život
Ugostiteljstvo je i dalje jedna od najtraženijih djelatnosti, osobito u sezoni, te neprestano privlači radnike iz svih dijelova Hrvatske. Neki u ovu granu uskaču privremeno, dok drugi ostaju godinama – poput Karle, koja na Jadranu radi već osmu sezonu. Kaže da joj ljetna zarada omogućava bezbrižan život tijekom cijele zime.
„Moguće je i u Zagrebu pronaći dobar posao s dobrom plaćom, ali ja osobno to nisam uspjela. Osim toga, ovdje je deset puta bolja manča i iskreno, deset puta je ljepše nego u Zagrebu“, priznaje Karla Sabljak, zaposlenica u kafiću.
Na obali se može zaraditi više, pa konobari dolaze ne samo iz Hrvatske, nego i iz okolnih zemalja. Turisti redovito ostavljaju napojnice, koje u kombinaciji s plaćom čine prihode dovoljnima za ugodan život.
„Ostao sam na sezoni prvenstveno kako bih mogao pokriti troškove studija – platiti fakultet, stan i sve ostalo. Izabrao sam ugostiteljstvo jer mi se čini kao najstabilnija opcija uz dobru plaću i bakšiš“, kaže David, konobar iz Mostara.
Plaća? Od 1500 do 2000 eura plus napojnice
„Ponuda plaće je drugačija, prije svega, i mislim da svatko želi iskoristiti tu priliku tijekom sezone jer je turizam na obali jednostavno razvijeniji nego u Zagrebu“, ističe Jennet, barmenica iz Zagreba.
Primanja u ovom sektoru rastu, a mnogi visoko obrazovani priznaju kako su konobarske plaće nerijetko veće od njihovih. Ipak, i dalje su usporedive s onima koje ostvaruju zaposlenici u lancima brze prehrane. Kuhari, primjerice, i dalje imaju viša primanja, koja variraju od 2000 pa do više od 3000 eura.
„Realno gledajući, plaće konobara u Splitu i okolici kreću se od 1500 do 2000 eura. Možda netko zaradi i više, ali tu govorimo o iznosima bez napojnica – dakle, bez dodataka koje dobiju od zadovoljnih gostiju“, objašnjava Vilim Bujević, predsjednik Udruženja obrtnika Split.
Ovdje strani radnici ne mogu konkurirati
Vlasnicima je prioritet zadovoljstvo gostiju, dok gosti očekuju vrhunsku uslugu. Prema riječima ugostitelja, strani radnici u tome ne mogu parirati domaćima, pa su za kvalitetnu domaću radnu snagu spremni izdvojiti i više nego što je prvotno planirano.
„Dobro nam ide, ove smo se godine pripremili na vrijeme, podigli smo plaće domaćim djelatnicima. Isprobali smo prošle godine kako je to raditi sa stranim radnicima, ali smo zaključili da to zapravo nema velikog smisla“, kaže Hudi Edvard, voditelj restorana u Splitu.
Svaki mjesec više od 3000 eura u džepu
“Sada ipak ima dio ljudi koji su svjesni da se ovdje može lijepo zaraditi tako da više nemaju potrebu ići vani, ostali su tu. Imali smo čak ove godine i slatke brige jel, imali smo i viška ljudi je li koji su se javili”, kaže Vedran Cvitković, voditelj restorana u Splitu. Sve je veći broj konobara koji iz mjeseca u mjesec kući odlaze s više od 3000 eura u džepu. Zato je mladima taj posao i postao jedan od najprivlačnijih, makar preko ljeta, prenosi Danas.hr.







