AKCIJA „POJAS I MOBITEL“ Riječka policija jučer tijekom pet sati zabilježila 40-tak prekršaja

Foto: Ilustracija

Na području Policijske uprave primorsko-goranske jučer, od 7 do 12 sati, provedena je akcija u prometu tijekom koje je prometna policija nadzirala korištenje sigurnosnog pojasa i mobitela u vožnji

Tijekom pet sati akcije zabilježena su 32 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa kod odraslih osoba (30 u osobnim vozilima i dva u teretnim vozilima) te devet prekršaja nepropisnog prijevoza djece u osobnim vozilima, dok je u prekršaju korištenja mobitela tijekom vožnje zatečen jedan vozač osobnog vozila.

Inače, za vrijeme akcije sveukupno je zabilježeno 68 prometnih prekršaja: tri prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom, dva prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme važeće zabrane upravljanja, vožnja pod utjecajem alkohola, bez odgovarajuće kategorije za upravljanje motornim vozilom te drugi prekršaji iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Jučerašnja akcija provedena je sklopu aktivnosti organizacije TISPOL, koje se
istovremeno provode u svim zemljama Europske unije. Tako će prometna policija ovog tjedna, od 11. do 17. rujna svakodnevno pojačano nadzirati korištenje sigurnosnog pojasa i nepropisnu upotrebu mobitela.

Cilj svih ovih aktivnosti je povećanje sigurnosti u cestovnom prometu te stoga iz PU primorsko-goranske podsjećaju:

Sigurnosni pojas i oprema za prijevoz djece u vozilima važan su element sigurnosti vozača i putnika. Međutim, korištenje sigurnosnog pojasa vozača i suvozača iznosi oko 61%, a putnika na stražnjim sjedalima oko 14%. Valja naglasiti kako sigurnosni pojasevi nedvojbeno pridonose smanjenju opasnosti i rizika od nastanka ozbiljnih ozljeda tijekom naglog kočenja i pri sudarima pa je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano da vozač i svi putnici tijekom vožnje uvijek koriste sigurnosne pojaseve.

Također, pravilno korištenje dječjih sjedalica nužno je za povećanje sigurnosti djece u vozilima. Nažalost, djeca najčešće stradavaju kao putnici u vozilima kojima upravljaju njihovi roditelji ili njima bliske osobe, a težini stradavanja pridonosi nepoštivanje zakonskih odredbi, odnosno, prijevoz djece na prednjim sjedalima, na stražnjim sjedalima bez da su propisno vezana, nisu smještena u dječju sjedalicu ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti.

Kada je riječ o mobitelima, mnogi vozači, oko 69%, unatoč zakonskim odredbama i novčanoj kazni tijekom vožnje razgovaraju putem mobitela, čitaju, pišu i šalju SMS poruke čime direktno ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu. Budući da vozači istodobno ne mogu biti jednako koncentrirani na dvije radnje, vožnju i korištenje mobitela (ovakva vrsta nepažnje naziva se distrakcija), izostaje pravilna i pravovremena reakcija koja za posljedicu može imati prometnu nesreću, a time i stradavanje ljudi i nastanak materijalne štete.

Stoga će prometna policija i nadalje, tijekom redovnog nadzora i kontrole prometa na cestama te provođenjem ciljanih akcija, poduzimati zakonom propisane mjere i radnje prema vozačima i drugim sudionicima u prometu na cestama u cilju prevencije i smanjenja svih neželjenih posljedica koje proizlaze iz nepoštivanja prometnih pravila i propisa.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari