Rezultat najveće ljetne zapljene bila je više od tona mesa nepoznatog porijekla, te zatvaranje klaonica
Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!
Jednog od omiljenih zagrebačkih mesara Ivicu Denića rezultati akcije u kojoj je zaplijenjena preko tona mesa nisu nimalo iznenadili. “To mi sve znamo. Jer mi moramo držat se regula u Zagrebu, a oni godinama već to rade dole”, tvrdi.
Iako je i sam Dalmatinac kaže u Zagrebu su takve klaonice i mesnice već deset godina stvar prošlosti. Postoje pravila kojih se valja držati. Svako meso mora imati žig veterinarske inspekcije
“Moramo imati papir original i svaka ta polovica ima svoje porijeklo. Gdje je uzgojeno, kad je klano, u kojoj državi je rođeno i do kad je rok trajanja”, objašnjava Denić. Iako su dva objekta u zadnjoj akciji inspekcije zatvorena, nisu trajno.
“Ukoliko se utvrdi da su nedostaci uklonjeni, da ne postoji ugroza za zdravlje ljudi i životinja. Tada se daje dozvola da ponovno nastave rad”, kazao je Gordan Jerbić, načelnik sektora inspekcijskog nadzora Ministarstva poljoprivrede.
Rad se nastavlja uz pojačan nadzor. Unatoč pronalasku preko tone mesa nepoznatog podrijetla koja su potom spaljena o trošku vlasnika, u Ministarstvu poljoprivrede uvjereni su da je kvaliteta mesa kod nas i dalje na visokom nivou.
“Ja mislim da jedemo zdravo meso, da većina subjekata koji se bavi mesom radi na pravilan i propisan način”, smatra Jerbić. Većina mesa je zdravstveno ispravna, ali kvaliteta, kažu upućeni, nije ni blizu onoj nekadašnjoj.
Zaplijenjeno 1,22 tone mesa, zatvorene klaonice, a evo koga je sve ulovila inspekcija
“Nije više kvaliteta mesa kao nekad jer promijenila se prehrana ovih goveda, svinja. Ubrzano se to hrani, ubrzano i raste i onda to nije više ta kvaliteta kao nekada”, kazao je Denić.
Gospodin Denić nam je otkrio trik – kako prepoznati pravo domaće svježe meso?
“Mora bit hladno, mora imat boju, svježinu i ne smije curit puno voda iz njega. Jer ako curi voda puno onda to nije baš prirodno hranjeno”, objašnjava.
Ružica Đukić