PRVI TELEVOZAČI STIGLI NA ULICE

Čini se da ćete uskoro moći zarađivati kao taksist iz vlastitog dnevnog boravka, udobno zavaljani u omiljenu fotelju

Foto: "X"

Zadaća vozača tvrtke Vay bit će da vam dostave vozilo i prebace ga dalje kamo treba

Kako vam zvuči ideja da zarađujete kao taksist i da pritom uopće ne morate izlaziti iz kuće? Kao znanstvena fantastika? Pitate se kako je to uopće moguće? Eh, čini se da industrija ide u tom smjeru.

Naime, njemački startup tvrtka naziva Vay upravo je pokrenula uslugu temeljenu na “televožnji”, što znači da ćete u aplikaciji te kompanije moći bez ikakvog problema naručiti vozilo u kojem neće biti nikoga.

Na traženu adresu isporučit će vam ga “televozač”, osoba smještena iza računala na nekom drugom kraju svijeta, koja će vam potom prepustiti kontrolu nad automobilom i pobrinuti se da vrati vozilo kamo treba jednom kada stignete na željenu adresu (ili, pak, proslijedi vozilo sljedećem korisniku).

Tvrtka koja je dosad primila 110 milijuna dolara od raznih investitora u srijedu je potvrdila da je nova usluga postala dostupna u Las Vegasu, a kako izgleda, predstavila je i u snimci na YouTubeu.

Spomenuta kompanija već je provela brojne testove na javnim cestama diljem Europe i SAD-a, a sam razvoj projekta trajao je pet godina.

“Naša usluga, između ostalog, želi osloboditi gradove od parkiranih automobila i učiniti ih ugodnijima za život”, rekao je suosnivač i izvršni direktor Thomas von der Ohe, koji je naglasio da će budući djelatnici Vaya morati proći rigorozne testove i procjene prije nego što dobiju zeleno svjetlo da postanu televozači na spomenutoj mreži.

U nastavku je kazao kako vjeruje da će se rješenje tvrtke Vay pokazati kao učinkovitije u odnosu na takozvane robotaksije, pa dodao da će korisnici usluge Vay plaćati samo vrijeme korištenja automobila (trenutačno govorimo o iznosu od tridesetak centi po minuti tijekom vožnje).

Na stranicama kompanije nismo pronašli podatak hoće li možda klijent od televozača moći zatražiti da ga on(a) prebaci do željene adrese, ali ispostavi li se da je Vay pogodio s uslugom, vjerojatno će se s vremenom pojaviti autoprijevoznici koji će nuditi i takve opcije, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari