POGINUO NA LICU MJESTA

Video | Koji je najčešći uzrok stravičnih nesreća gdje se vozač zabije u naplatnu kućicu? Stručnjak nudi svoju teoriju

Reporter RTL-a Boris Mišević razgovarao je s Tomislavom Kučinićem sa Zavoda za prometno-tehnička vještačenja

Teška prometna nesreća kod Zaprešića! Autom se zabio u naplatnu postaju i na mjestu poginuo.

Smrtno je stradao vozač, a automobil je gotovo potpuno smrskan.

Koliko ste vi u svom zavodu obrađivali ovakve nesreće i koji su najčešći uzroci? Očito je da vozač nije kočio tako da je pitanje njegove svjesnosti zašto se to dogodilo tako što su najčešće situacije koje ste vi detektirali?

“Nažalost, Zavod za prometno-tehnička vještačenja često sudjeluje u analizi ovakvih ovakvog tipa prometnih nesreća i dosadašnji analizirane prometne nesreće zaključujemo da je uzrok najčešće subjektivna pogreška vozača. Naravno, ne možemo o tome razgovarati o ovoj prometnoj nesreći s obzirom na to da je istraga još u tijeku, ali sve naše do sada analizirane nesreće ovakvog tipa znači uz nepomičnu prepreku u naplatne postaje je bio uzrok subjektivne pogreške vozača.”

Može li se uopće utvrditi brzina u ovoj situaciji. Ima ili nema neku crnu kutiju ili neki uređaj kojim se može to ustanoviti kasnije.

“Prvenstveno brzina vozila se ne može utvrditi na osnovu ovakvih fotografija za brzinu. S obzirom na to da vozilo tijekom sudskog procesa gubi brzinu i tijekom same deformacije, ali u nekakvim postudarnim kretanjima, tako da ovdje o brzini ne možemo se točno izjasnit. Za detaljno utvrđivanje brzine kretanja vozila potrebno je imati očuvanu dokumentaciju, znači provesti potpuni izračun kako bi se utvrdila brzina.” Cijeli razgovor možete pogledati u video prilogu Danas.hr-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari