OD MALENA JU ZANIMAJU AUTI

Video | Mia ruši predrasude! Prvi put u povijesti imamo učenicu koja je upisala smjer za lakirera: ‘Malo je pritisak’…

Zašto je izabrala zanimanje koje je do sada bilo rezervirano za muškarce?

Nikada do sada u ovoj školi nije bilo ni jedne lakirerke. Ali to se promijenilo jer je u nju stigla 15-godišnja Mia, pa će u klupama sjediti 12 autolakirera i jedna autolakirerka.

“Još od malena me zanimaju auti i onda kada sam saznala za autolakiranje baš me privuklo i baš sam se pronašla u tome”, kaže Mia Ščukanec, učenica Obrtničke i industrijske graditeljske škole u Zagrebu.

Dok će njezine prijateljice lakirati nokte, ona će aute.

“Netko se upisao u kozmetiku i onda onako pogledaju u mene ja lakiram aute. -Što ti je bilo najzanimljivije što su tri rekli? Pa da pošto sam ja cura da ću raditi pedantnije nego neki muški”, kaže Ščukanec.

Mia ruši predrasude.

“Ti si žensko, tko će te primiti. Nećeš moći imati nokte, smrdit ćeš po autima”, objašnjava Ščukanec.

Glavni” krivci” za ljubav prema automobilima i bojama su njezini prijatelji. Danas je u učionici bilo samo upoznavanje, a tajne zanata joj u školskoj radionici već otkriva prijatelj Gabriel koji je treći razred.

“Na početku je bio smijeh i komedija, ja nisam baš očekivao da ona stvarno to misli. Puno me ispituje, puno radim oko nje, zanimaju je auti i voli ići na meetinge”, poručuje Gabriel Jovanović, učenik Obrtničke i industrijske graditeljske škole u Zagrebu.

Iznenađeni su bili i u školi.

“Kao kad nam se upisala prva fasaderka i prva dimnjačarka mislili smo da je neka greška. Kad vidimo nije, zaista je ona. -Kakve su reakcije bile profesora? Mi rušimo predrasude tako da evo djevojka u ovom zanimanju je super”,tvrdi Anto Vidović, ravnatelj Obrtničke i industrijske graditeljske škole u Zagrebu.

Tako sada imaju 27 autolakirera i Miu. Pronaći praksu bio je pravi izazov.

“Novo im je da imaju žensku autolakirerku, ali opušteni su radi toga”, kaže Mia.

Ali Mia još nije u potpunosti opuštena.

-Je li pritisak? “Je, zato što sam ipak prva, tako da je zeznuto”, govori.

Ne sumnjamo u Miu, jer zahvaljujući njoj autolakiranje više nije muško zanimanje, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari