NE BAŠ DOBRO JUTRO

Šok za vozače u Njemačkoj! Cijene na benzinskim postajama jutros eksplodirale

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Na mnogim benzinskim postajama došlo je do naglog porasta cijena u četvrtak, 1. rujna, a razlog je ukinut porez na goriva, piše Fenix-magazin.

Pokazuje to procjena cijena na gotovo 400 benzinskih postaja u Münchenu, Berlinu i Hamburgu između 6 i 6.30 sati u četvrtak, koju je provela Njemačka tiskovna agencija koristeći podatke o cijenama goriva ADAC-a.

Cijene su na mnogim benzinskim postajama bile znatno više nego u istom razdoblju dan ranije.

Dizel skuplji od 17 kuna

Premium benzin koštao je u četvrtak ujutro više od dva eura (15 kuna) na većini ispitanih benzinskih postaja. U srijedu ujutro niti jedna ispitana benzinska postaja nije imala cijene iznad toga.

Dizel je, pak, već u srijedu na većini anketiranih benzinskih postaja koštao više od dva eura. Cijena dizela u četvrtak je na većini benzinskih postaja bila znatno iznad 2,10 (15,76 kuna), ponegdje i više od 2,30 eura (17,26 kuna).

Aritmetički gledano, cijena premium benzina mogla bi porasti za 17 centi kao rezultat ukidanja smanjenja poreza od 35 centi za dizel.

Međutim, cijene su već značajno porasle u posljednja dva tjedna. Uz to, i operateri benzinskih crpki kupovali su po sniženoj poreznoj stopi do srijede te su u početku mogli jeftinije prodavati benzin i dizel.

Dakle, moglo bi proći neko vrijeme prije nego što ukidanje smanjenja poreza, poznatog i kao popust na spremnike, ima puni učinak na kupce, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari