PREMA ODLUCI VLADE

Njima je to OK: Austrija uvodi jednodnevne vinjete: Poznata je i cijena, ona godišnja se ne mijenja

Austrija donosi novosti u brzi sustav plaćanja cestarina i predstavila jednodnevne vinjete kao i nove cijene ostalih. Većinom je promijenila cijene onih vinjeta koje većinom koriste turisti pa tako desetodnevna vinjeta poskupljuje za 1,60 eura. Od 2025. cijene će ponovno usklađivati s inflacijom

Austrija od 2024. uvodi novu kategoriju vinjeta za automobile, i to one jednodnevne, piše kroativ.

Prema odluci austrijske vlade jednodnevne vinjete koštat će 8,60 eura, a cijena onih godišnjih ostaje ista te iznosi 96,40 eura.

No, nisu sve cijene vinjeta ostale iste. Desetodnevna vinjeta, koju uglavnom koriste turisti, poskupjet će s 9,90 na 11,50 eura. Cijena vinjete za dva mjeseca pada s 29 na 28,90 eura.

Cijene vinjeta za cestarinu kamiona također se sljedeće godine neće usklađivati ​​s inflacijom.
Međutim, troškovi emisije CO₂ iz kamiona uračunati su u cestarinu..

Od 2025. godine cestarina za kamione ponovno će se usklađivati ​​s inflacijom.

Austrijska je vlada odobrila amandman na Savezni zakon o cestarinama (BStMautG), koji je amandman na EU direktivu o troškovima infrastrukture. Također, cijena cestarine je difuzna, stoga dvomjesečna vinjeta košta 30 posto godišnje vinjete, ona desetodnevna 12 posto, a jednodnevna 9 posto.

Cijena godišnje vinjete za motorna vozila s jednim tragom u narednoj će godini iznositi 38,50 eura, što je 40 posto cijene godišnje vinjete za automobile, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari