LUKSUZ NA ČETIRI KOTAČA

VideoNovi udar na hrvatske vozače: Nakon što su eksplodirale cijene goriva, guma i dijelova, slijedi još jedno poskupljenje

I ruke kod automehaničara ili vulkanizera vrijede više

Od jučer se skuplje toči gorivo za 23, odnosno 11 lipa po litri. No, nije to jedini trošak koji vozačima raste iz mjeseca u mjesec.

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla. Posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, izvještava Željka Miša za RTL.

“Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto”, kaže Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Pixsell

“Važno je reći da se poskupljenje ne dešava u poslovnici, trgovini nego puno prije u svijetu dobavljača i proizvođača. Na to utječe sirovina, transport, raspoloživost i cijena energenata. Tu se dešava velika disrupcija na tržištu i sad ovisi otkud artikl stiže iz kojeg dijela svijeta, i koje sirovine koristi, tako mu oscilira i cijena”, kaže Marko Tomac, voditelj korporativnih komunikacija trgovine autodijelova i opreme.

“Ako pričamo o akumulatorima, pričamo o cijeni olova. Ako pričamo o uljima pričamo o aditivima koji su najskuplji dio u proizvodnji ulja. + Kad pričamo o tekućini za stakla pričamo o cijeni etanola. Svaka grupa proizvoda ima svoj problem zašto je ta cijena narasla”, dodaje Zoran.

Neslužbeno doznajemo da je od 1.10. poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

“Primijetio sam da je osiguranje poskupilo i Casco i osnovno obavezno, sve je otišlo gore. U kojem postotku ne mogu vam sad, nemam dokumentaciju staru da mogu usporediti na osnovu ove, ali očito je poskupilo”, kaže Marinko Ramljak iz Zagreba.

HAK

I ruke kod automehaničara ili vulkanizera vrijede više.

“Naravno, korigirali smo kao i svi drugi na tržištu. Već su određeni dio ljudi promijenili zimske gume, stavili na vozila da budu spremni za zakonski rok”, kazao je Ronald Matijević iz Autokluba Siget.

Do tada je nešto više od mjesec dana pa u potrazi za gumama, kao i za hranom, vozači mogu tražiti gume na akcijama, izvještava Željka Miša za RTL.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views