TKO OSTAJE BEZ VOZAČKE?

Video | ‘ODUZIMAT’ ĆE VOZAČKE? Liječnici na nogama zbog izmjene Zakona: ‘To je policijski udar na liječnike i pacijente’

Iz policije poručuju da vozačke neće oduzimati zbog alergije i išijasa, a zdravstvena stanja koja utječu na sposobnost vozača nisu definirana

Hoće li netko privremeno ostati bez vozačke ili ne, odlučit će liječnici. S išijasom, alergijom ili visokim krvnim tlakom u ordinacijama je na dan takvih 20-ak pacijenata, izvještava Leona Šiljeg za RTL.

“Smatramo ovo svojevrsnim policijskim udarom na liječnike i pacijente. Mislimo da ni na koji način ovakav Zakon neće doprinijeti većoj sigurnosti cestovnog prometa, dapače, moguće je da će imati i negativne posljedice”, kazala je Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Do sada, kad bi procijenili da njihov pacijent može ugroziti sigurnu vožnju, obavijestili bi MUP, a onda bi vozača pregledala 4 specijalista i donijeli odluku. S izmjenom Zakona odluku donose sami.

“Ne postoji nikakva statistika i nikakvo računanje da li promijenjeno zdravstveno stanje pacijenta uzrokuje ikakve teže prometne nesreće – ono što se zna je minornih 0,02%”, kazala je Vikica Krolo, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore.

Kažu, nesreće uzrokuje brzina, alkohol, mobitel i nekorištenje sigurnosnog pojasa. Predlažu uvođenje redovnih sistematskih pregleda prema dobnim skupinama vozača.

Prometni stručnjaci kažu – trenutačnom Zakonu nedostatak je provedba.

“Kada je već rađen prijedlog izmjene Zakona mi smo naglasili da je trenutna zakonska regulativa vrlo dobro postavljena, odnosno odredbe u Zakonskoj regulativi i u pravilniku o liječničkom pregledu za vozaču i da ga ne treba mijenjati”, kazao je Rajko Hrovat, Zavod za cestovni promet Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu.

Iz MUP-a pojašnjavaju: dijagnoza će biti pod šifrom, odgovornost je na vozaču, a ne na liječnicima. Popis dijagnoza i pravilnik donijet će Ministarstvo zdravstva.

“Mi kada smo donosili ovo nismo naravno mislili ni na išijas ni na alergije niti će to biti propisano ovim Pravilnikom, jer znamo da se ovdje radi o nekim težim bolestima koje stvarno utječu na nečiju sposobnost vožnje”, kazao je Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a.

Liječnici će početkom idućeg tjedna tražiti da ih primi predsjednik Vlade. Novi zakon bi Sabor mogao donijeti do ljeta pa bi obiteljski liječnici mogli privremeno oduzimati vozačke, izvještava Leona Šiljeg za RTL.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views