NEMA GOREG

Video | Sredite se, a onda vas poprska auto: U BiH je kazna 15 eura, u Britaniji 115, a u Norveškoj 340! Treba li ih uvesti i Hrvatska?

Situacija kada pri većoj brzini vozač naleti na lokvu, gubi kontrolu, a auto nekontrolirano nastavi kliziti po cesti ili pločnik

Koliko puta vam se dogodilo da sređeni odete na posao, u grad, na kavu, vani pada kiša i onda vas automobil poprska? Vjerojatno i previše.

Da vam se to primjerice dogodilo u BiH, vozač bi morao platiti kaznu od 15 eura. Građani na to reagiraju drugačije.

“Obično opsujem i idem dalje, iskreno”, rekao je Luka iz Zagreba za RTL Direkt.

U Norveškoj kazna od 340 eura

Kazne su prisutne i u ostatku svijeta. U Japanu bi vozač platio 45 eura, u Velikoj Britaniji oko 115 eura, a isto i u Australiji. No, u Norveškoj ili Kanadi se u tom slučaju nitko neće dobro provesti jer su tamo kazne čak 340 eura.

“A to su kazne velike. Zamislite kod nas je na cesti puno rupa i sad čovjek stalno nekoga prska”, rekao je prometni stručnjak Goran Husinec.

Teško je odrediti je li prskanje bilo slučajno ili namjerno

Kazne nisu izmišljene bez veze, nego zbog tzv. aquaplaninga. Situacija kada pri većoj brzini vozač naleti na lokvu, gubi kontrolu, a auto nekontrolirano nastavi kliziti po cesti ili pločniku. No, prometni stručnjak smatra da kazne ne bismo trebali uvoditi. Jer je teško odrediti je li netko poprskan sasvim slučajno, ili se s druge strane radi o čistoj zlobi.

“Naravno da se to ne bi trebalo kažnjavati jer prvo se treba dokazati namjera. Znači vozač vozi, vidi lokvu vode, ne zna koliko je ona duboka, nekoga pošprica, znači nije namjerno. Kada bi se baš dokazalo da vozač namjerno ide autom prema vodi i nekoga prska onda bi ga čak taj mogao tužiti za naknadu štete da mu plati odijelo”, objasnio je Husinec za Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari